Wegetariańskie lasagne z boczniakami i jarmużem

Wegetariańskie lasagne z boczniakami i jarmużem

Kultowe danie kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej. Wskazane dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Składniki z Boxa

  • boczniaki
  • pieczarki
  • jarmuż
  • por
  • ser pleśniowy
  • makaron lasagne
  • musztarda Dijon
  • bułka tarta premium
  • tymianek
  • czosnek
  • mleko krowie
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę mąki pszennej

Potrzebny sprzęt

garnek, dwie patelnie, durszlak lub  łyżka cedzakowa, naczynie żaroodporne

Czas przygotowania

20 min (oraz 25 min pieczenie w piekarniku)

Alergeny

gluten, laktoza, gorczyca

Opinia dietetyka

Danie obfituje w składniki mineralne potrzebne do prawidłowego rozwoju układu kostnego i nerwowego. Jarmuż, który jest rodzimym "superfood-em", bogaty w witaminy C B i K (rzadko występującej w innych warzywach). Witamina K jest wskazana w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego. Jarmuż jest ponadto bogaty w cenne pierwiastki: magnez, żelazo, cynk i fosfor. Ser pleśniowy to bogate źródło fosforu i wapnia – budulców kości i zębów oraz witamin, min. A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, K. Grzyby zawierają dużą ilość potasu, wskazanego dla osób z nadciśnieniem. Makaron to doskonałe źródło energii.