fbpx

Jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni?!

Jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni

Odkryj tajemnicę przygotowania najbardziej soczystego i miękkiego filetu z piersi kaczki z pysznymi dodatkami! A więc dowiedz się jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni!

Jeśli jesteś miłośnikiem kaczki i pragniesz przygotować wyjątkowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie swoją soczystością i miękkością, to jesteś we właściwym miejscu. W dzisiejszym wpisie podzielimy się z Tobą najlepszym sposobem na to jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni, który z pewnością stanie się Twoim ulubionym daniem. Aby stworzyć kompletną kompozycję smaków, zaproponujemy także dodatki, takie jak puree z batatów i karmelizowane jabłka, które doskonale uzupełnią to wyjątkowe mięso. Przygotuj się na prawdziwą ucztę!

Jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni
Jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni?!

Tajemnica soczystości i miękkości filetu z piersi kaczki tkwi odpowiedniej długości obróbki cieplnej i wykorzystaniu zimnej patelni oraz piekarnika. Obowiązkowym elementem jest również odpowiednie doprawienie przed ugotowaniem.

  • Przypraw filety z kaczki przed ich ugotowaniem. Z kaczką doskonale komponują się takie przyprawy jak: goździki, anyż, cynamon, imbir, kmin rzymski i mielone nasiona kolendry. Obsyp filety tymi przyprawami o odłóż kaczkę na kilka godzin do lodówki, pozwól jej nasycić się aromatami.
  • Przygotuj patelnię, najlepiej taką z grubym dnem ponieważ będziemy smażyć kaczkę bez dodatku tłuszczu. Na zimną patelnię połóż przyprawione filety z kaczki skórą do dołu i zacznij rozgrzewać patelnię. Tłuszcz z kaczki zacznie się wytapiać i kaczka zacznie się rumienić. Smaż tak ok 6-8 minut. Następnie przełóż kaczkę na drugą stronę i smaż kolejne 5 min. Po usmażeniu kaczka powinna być „nabrzmiała, spuchnięta” i zrumieniona. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180C (góra i dół).
Jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni?!
  • Przełóż usmażone filety z kaczki do piekarnika, skórą do dołu i piecz w temperaturze 180C (góra+dół) 8-9 minut. Po upieczeniu przełóż na deskę do krojenia, dodaj po łyżeczkę masła na wierzch i odczekaj kilka minut do stabilizacji soków. Następnie pokrój filety na plastry o grubości około 1 cm. Pamiętaj, że filet z piersi kaczki jest delikatny, dlatego użyj ostrego noża i krojonego mięsa delikatnie.

Cudowne połączenie z puree z batatów

Ta zmysłowa kompozycja smaków i tekstur przeniesie wasze podniebienia w niezwykłą podróż. Kaczka, delikatnie doprawiona i starannie przygotowana, jest perfekcyjnie zbalansowana przez jedwabiste puree z batatów, które nadaje daniu słodko-kremową głębię.

  • Ugotuj bataty, aż staną się miękkie. Następnie rozgnieć je w misce i dopraw solą, pieprzem i odrobiną masła, gałki muszkatołowej i opcjonalnie listkami świeżego tymianku oraz soku z pomarańczy. Dodaj także szczyptę cynamonu, aby nadać puree wyjątkowego smaku.
puree z batatów
Jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni?!

Ale to nie wszystko! Wzbogacamy to doświadczenie o karmelizowane jabłka, które dodają nuty słodyczy i świeżości. Połączenie kaczki, puree z batatów i jabłek to absolutna eksplozja smaków na talerzu!

Jak ugotować filet z kaczki jak szef kuchni?!
  • Umyte jabłka kroimy w małą kostkę (nie muszą być równe kawałki). Odlewamy większość tłuszczu po kaczce z patelni (zostawiamy trochę na dnie) i wrzucamy jabłka. Jak zaczną się smażyć dodajemy cukier puder i karmelizujemy/smażymy ok 4 min, aż cukier się rozpuści i jabłka się lekko zrumienią. Pod koniec smażenia dodajemy świeży tymianek (możesz zostawić kilka listków do dekoracji) oraz cynamon z saszetki i delikatnie mieszamy. Zestawiamy z ognia.
  • Przełóż połowę jabłek do szklanki, na wierzch szklanki przyłóż środek talerza stroną do jedzenia i delikatnie odwróć szklankę i talerz tak aby przesypać równomiernie jabłka na środek talerza (możesz użyć ringa jeśli posiadasz i zrobić to samo). Powtórz czynność z drugą porcją jabłek i drugim talerzem. Dodaj do talerza puree z batatów. Kaczkę pokrój w plastry ok 1 cm grubości i dodaj do talerza. Posyp jabłka i bataty odłożonymi listkami tymianku.

Czy czujecie już zapach i smak tego pysznego dania? Przyjdźcie i spróbujcie naszej Kaczki w 5 smakach z puree z batatów i karmelizowanymi jabłkami. Zapewniamy, że to będzie niezapomniane doświadczenie dla waszych kubków smakowych!

Zamów wszystkie składniki już odmierzone, doprawione filety z kaczki oraz wydrukowany i zalaminowany przepis. Wszystko dostarczymy pod Twoje drzwi! Zamów nasz BOX!

Smacznego!