fbpx

Chłodnik i młode ziemniaki to doskonały pomysł na pełnowartościowy letni obiad

Chłodnik i młode ziemniaki.

Chłodnik i młode ziemniaki. Jeśli szukasz inspiracji i sprawdzonego pomysłu na pełnowartościowy pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny polecamy to cudowne danie, powstające wyłącznie ze świeżych i sezonowych warzyw. Polecamy oczywiście te najzdrowsze z ekologicznych upraw i od lokalnych małych producentów.

Chłodnik i młode ziemniaki to danie, które pokochacie!

Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania chłodnika.

Letni obiad – Chłodnik i młode ziemniaki

chłodnik
Letni obiad: Chłodnik i młode ziemniaki

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5kg świeżych młodych buraków w skórkach
  • jeden długi ogórek lub 3 ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek (średniej wielkości)
  • 30ml octu jabłkowego
  • 5 łyżek białego cukru
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 400ml maślanki
  • 400ml kefiru
  • świeży koperek kilka gałązek
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 50g masła
  • 4 jaja ekologiczne
  • łyżka soli
  • sól i pieprz do smaku

Do przygotowania potrzebujesz mieć w domu dwa duże garnki i jeden mały oraz tarkę, 2 miski, nóż i deskę do krojenia

Przygotowanie dania zajmie Ci ok 90 minut

Krok 1

Wlej do dużego garnka 2 litry wody, wsyp 3 łyżki cukru. Zagotuj i dodaj do garnka buraki w skórkach. Gotuj ok 60 min do miękkości.

Krok 2

W międzyczasie. Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach dodaj łyżkę soli i odstaw na ok 10 min. Jak ogórki oddadzą nadmiar wody odlej ją z miski zostawiając ogórki. Do drugiej miski zetrzyj na tych samych oczkach rzodkiewkę i odstaw.

Krok 3

Ugotowane buraki odcedź z wody i zalej je zimną wodą aby ostygły. Odcedź ponownie i zdejmij skórki (powinny łatwo odejść wiec wystarczy je zsunąć dłonią). Obrane buraki zetrzyj na takich samych oczkach co ogórki i rzodkiewkę do garnka. Posyp je 2 łyżkami cukru i wlej ocet jabłkowy.

Krok 4

Do buraków dodaj rzodkiewkę oraz ogórki, posiekaj 2-3 gałązki koperku i dodaj do garnka. Zamieszaj całość i wlej kefir, jogurt i maślankę. Całość zamieszaj i odstaw do lodówki do czasu ugotowania ziemniaków.

Krok 5

Umyj dobrze ziemniaki (nie obieraj, większe pokrój na połówki) i gotuj w osolonym wrzątku ok 15 minut do miękkości. Solimy 1 płaską łyżkę soli na 1,5 litra wody. Ugotowane ziemniaki odcedź. Dodaj do nich resztę posiekanego koperku i masło zamieszaj delikatnie.

Krok 6

Z czasie gotowania ziemniaków zagotuj wodę w małym garnku i gotuj jajka ok 7 min na prawie twardo. Ostudź ugotowane pod zimną wodą, obierz i pokrój na połówki.

Chłodnik z młodymi ziemniakami jest już gotowy! Rozlej chłodnik na talerze, dodaj ugotowane jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Na środek stołu postaw ziemniaki aby każdy mógł nabrać sobie wg uznania.

Radości z gotowania i przyjemności z jedzenia.

Zapraszamy do sprawdzenia naszego aktualnego Menu