Chłodnik i młode ziemniaki. Jeśli szukasz inspiracji i sprawdzonego pomysłu na pełnowartościowy pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny polecamy to cudowne danie, powstające wyłącznie ze świeżych i sezonowych warzyw. Polecamy oczywiście te najzdrowsze z ekologicznych upraw i od lokalnych małych producentów.
Chłodnik i młode ziemniaki to danie, które pokochacie!
Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania chłodnika.
Letni obiad – Chłodnik i młode ziemniaki
Składniki na 4 porcje:
- 0,5kg świeżych młodych buraków w skórkach
- jeden długi ogórek lub 3 ogórki gruntowe
- 5 rzodkiewek (średniej wielkości)
- 30ml octu jabłkowego
- 5 łyżek białego cukru
- 400ml jogurtu naturalnego
- 400ml maślanki
- 400ml kefiru
- świeży koperek kilka gałązek
- 1 kg młodych ziemniaków
- 50g masła
- 4 jaja ekologiczne
- łyżka soli
- sól i pieprz do smaku
Do przygotowania potrzebujesz mieć w domu dwa duże garnki i jeden mały oraz tarkę, 2 miski, nóż i deskę do krojenia
Przygotowanie dania zajmie Ci ok 90 minut
Krok 1
Wlej do dużego garnka 2 litry wody, wsyp 3 łyżki cukru. Zagotuj i dodaj do garnka buraki w skórkach. Gotuj ok 60 min do miękkości.
Krok 2
W międzyczasie. Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach dodaj łyżkę soli i odstaw na ok 10 min. Jak ogórki oddadzą nadmiar wody odlej ją z miski zostawiając ogórki. Do drugiej miski zetrzyj na tych samych oczkach rzodkiewkę i odstaw.
Krok 3
Ugotowane buraki odcedź z wody i zalej je zimną wodą aby ostygły. Odcedź ponownie i zdejmij skórki (powinny łatwo odejść wiec wystarczy je zsunąć dłonią). Obrane buraki zetrzyj na takich samych oczkach co ogórki i rzodkiewkę do garnka. Posyp je 2 łyżkami cukru i wlej ocet jabłkowy.
Krok 4
Do buraków dodaj rzodkiewkę oraz ogórki, posiekaj 2-3 gałązki koperku i dodaj do garnka. Zamieszaj całość i wlej kefir, jogurt i maślankę. Całość zamieszaj i odstaw do lodówki do czasu ugotowania ziemniaków.
Krok 5
Umyj dobrze ziemniaki (nie obieraj, większe pokrój na połówki) i gotuj w osolonym wrzątku ok 15 minut do miękkości. Solimy 1 płaską łyżkę soli na 1,5 litra wody. Ugotowane ziemniaki odcedź. Dodaj do nich resztę posiekanego koperku i masło zamieszaj delikatnie.
Krok 6
Z czasie gotowania ziemniaków zagotuj wodę w małym garnku i gotuj jajka ok 7 min na prawie twardo. Ostudź ugotowane pod zimną wodą, obierz i pokrój na połówki.
Chłodnik z młodymi ziemniakami jest już gotowy! Rozlej chłodnik na talerze, dodaj ugotowane jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Na środek stołu postaw ziemniaki aby każdy mógł nabrać sobie wg uznania.
Radości z gotowania i przyjemności z jedzenia.