fbpx

Gazpacho. Odkryj z nami prosty sposób na najsmaczniejsze gazpacho!

Prosty sposób na najsmaczniejsze gazpacho!

Odkryj tajemnicę przygotowania prawdopodobnie najsmaczniejszej wersji jaką kiedykolwiek jedliście! Dowiedz się jak je ugotować w poniższym wpisie.

Witajcie, kochani czytelnicy! Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na pyszną i orzeźwiającą hiszpańską zupę, idealną na gorące letnie dni – gazpacho. Ten tradycyjny hiszpański przysmak jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy i pełen witamin. Gotowi na smakowitą podróż do świata hiszpańskiej kuchni? To zaczynamy!

Hiszpania uznawana jako kolebka Gazpacho


Jeśli interesuje Cię pochodzenie tej potrawy w tym akapicie dowiesz się więcej na jej temat. A jeśli nie możesz się doczekać gotowania przejdź do następnego akapitu. Gazpacho to klasyczna hiszpańska zimna zupa, która od wieków cieszy się popularnością na całym świecie. Jej pochodzenie sięga głęboko w historię Półwyspu Iberyjskiego. Jest często kojarzone z regionem Andaluzji, ale prawdopodobnie jego korzenie sięgają czasów rzymskich. Pierwowzorem gazpacho mogła być zupa o nazwie „apa nona”, popularna w czasach rzymskich. Była to mieszanka chleba, oliwy, octu i warzyw, która podobno była powszechnie spożywana przez robotników pracujących na polach. Wraz z upływem czasu, przepis na tę zupę uległ zmianom, a nowe składniki, takie jak pomidory, ogórki, papryka i czosnek, zostały dodane do mieszanki. Wpływy kulturowe, takie jak wpływ arabski, również odegrały istotną rolę w rozwoju gazpacho. To oni wprowadzili do Hiszpanii nowe składniki, takie jak cebula i oliwa z oliwek, które stały się integralną częścią tej zupy. Dziś to danie jest nie tylko popularne w Hiszpanii, ale również na całym świecie, szczególnie w okresie letnim, gdy świeże warzywa są dostępne. Jego lekko kwaskawy smak, orzeźwiająca konsystencja i bogactwo witamin sprawiają, że jest idealnym wyborem w gorące dni. Bez względu na to, skąd pochodzi dokładnie gazpacho, jedno jest pewne – ta tradycyjna hiszpańska zupa wciąż zachwyca podniebienia i jest symbolem wyjątkowej kuchni śródziemnomorskiej.

Przygotowanie gazpacho to czysta przyjemność! Składniki, które będą nam potrzebne:

Świeże i dojrzałe pomidory z gruntu

Składniki na 4 porcje

  • Dojrzałe pomidory z gruntu (ok 1 kg), które podpieczemy w piekarniku, a następnie zdjęta z nich skórka.
  • Słodka czerwona papryka (2 szpiczaste, lub 1 tradycyjna), która również zostanie zapieczona razem z pomidorami.
  • Dwa małe ogórki gruntowe, pamiętaj aby je umyć
  • Pomidory i paprykę warto polać odrobiną oliwy i posolić i następnie włożyć do piekarnika nastawionego na 180C, zapiekamy ok 12 min, aż skórka popęka
  • Po wyjęciu z piekarnika poczekajmy chwilę, aż ostygną, a następnie zdejmujemy z pomidorów skórkę. Z papryk natomiast usuwamy nasiona.
  • Potrzebujemy też 3-4 ząbki czosnku, oczywiście obrane.
  • 200 g arbuza (upewnijmy się, że większość pestek została odrzucona).
  • Kilka gałązek natki pietruszki.
  • Świeży tymianek, który doda naszej zupie niepowtarzalnego aromatu.
  • 2 kromki dobrej jakości chleba, najlepiej na zakwasie. Najpierw polejmy je oliwą, a następnie podsmażmy ze świeżym tymiankiem na patelni, aż staną się lekko zrumienione.
  • Łyżka czerwonego octu winnego, który nada naszemu gazpacho charakterystycznego lekko kwaśnego smaku.
  • Średnia czerwona cebula, która doda lekkości i wyrazistości.
  • Kilka kostek lodu, aby zupa była orzeźwiająca.
  • Sól morska i pieprz do smaku.
  • Opcjonalnie papryczka chili, jeśli lubicie pikantne potrawy.
  • Listki świeżej bazylii – część zblendujemy, a częścią udekorujemy zupę.
  • Na koniec, nie zapomnijmy o skropieniu gazpacho oliwą z oliwek extra virgin.

Teraz, gdy mamy już wszystkie składniki, czas na przygotowanie gazpacho. Wszystkie warzywa, podpieczone pomidory wraz z sokami z pieczenia, zioła, ocet i podsmażony chleb, kostki lodu oraz arbuza wrzucamy do blendera i blendujemy przez około minutę, aż uzyskamy gładką zupę. Następnie przelewamy gazpacho do talerzy, posypujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą. Dodajemy również kilka plasterków chili dla tych, którzy lubią ostre smaki.

Efekt? Orzeźwiające najsmaczniejsze Gazpacho, pełna smaku hiszpańska zupa, która idealnie sprawdzi się w upalne dni. Ta zupa to doskonały sposób na ochłodzenie się i dostarczenie organizmowi witamin. Możecie podać go jako przystawkę na letnie przyjęcie lub cieszyć się nim jako lekkie danie na obiad. Sami zdecydujcie, jak najlepiej go wykorzystać!

Prosty sposób na najsmaczniejsze gazpacho

Mamy nadzieję, że nasz prosty sposób na najsmaczniejsze Gazpacho przypadł Ci do gustu! Zapraszamy do zapoznania się z naszym aktualnym menu jeśli chcesz poznać inne przepyszne dania oraz zamówić wszystkie potrzebne składniki i prosty wydrukowany i dodany do zamówienia przepis. Wszystko dostarczymy pod Twoje drzwi! Zamów nasz BOX!

Życzymy Wam radości z gotowania i przyjemności z jedzenia

TeamCOFU