fbpx

Przepisy na doskonałego grilla!

Pomysły na doskonałego grilla!
Przepisy na doskonałego grilla

Coraz cieplejsze i dłuższe dni zachęcają do spędzenia większej ilości czasu na łonie natury. Oczywiście polecamy samodzielne przygotowywanie posiłków, w plenerze to musi być grill. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, przygotowanych przez profesjonalistów – szefów kuchni ten artykuł jest dla Ciebie. Znajdziesz w nim oryginalne przepisy na doskonałego grilla w tym marynaty do grillowanych mięs, ryb i warzyw oraz metody na wykonanie doskonałych dań z grilla.

Idealny stek wołowy z grilla

Przepisy na doskonałego grilla zaczniemy od wołowiny. Stek wołowy rare, medium a może well done? Jak dobrać odpowiedni rodzaj mięsa, przybliżony czas grillowania i wiele cennych informacji o wołowinie przedstawiamy poniżej.

Przepisy na doskonałego grilla

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego rodzaju mięsa wołowego. Na grillowany stek wybieramy mięso ze sporą zawartością tłuszczu np. antrykot, rostbef lub uniwersalną polędwicę.  Pamiętamy aby wyjąć mięso z lodówki przed grillowaniem na 30 min-1h przed wrzuceniem na ruszt. Jeśli Twoje mięso jest w jednym dużym kawałku, pokrój je na steki o grubości ok 1,5-2 cm. Gdy mięso się ociepla przygotuj w tym czasie grilla. Rozpal go oraz poczekaj, aż ustanie ogień i na węglu/brykiecie pojawi się szary popiół. Jeśli używasz grilla gazowego, nagrzej go do odpowiedniej temperatury tj ok 160C. Przed wrzuceniem mięsa na ruszt zadecyduj jaki chcesz mieć stopień jego wysmażenia: raw, rare medium a może well done, który zależy od czasu grillowania Twojego kawałka mięsa. Czas smażenia zależy od temperatury jakości mięsa i jego grubości. Po ułożeniu mięsa na grillu zastosuj ten trik, który pozwoli kontrolować stopień wysmażenia.

Trik polega na naciśnięciu mięsa palcem wskazującym, a następnie tym samym palcem naduszenie na swoją jak widzimy na grafice powyżej. W taki sposób porównujemy twardość mięsa do twardości mięśnia dłoni, co daje nam przybliżoną informację, w jakim stopniu wysmażenia jest nasz stek. Jest to najprostszy sposób, nawet dla osoby, która nie jest zawodowym kucharzem. Im mięso jest twardsze i bardziej sprężyście reaguje tym stek jest bardziej wysmażony.

Mając stek o grubości ok 1,5-2cm smażymy po ok 2 minuty na stronę aby otrzymać stek rare (najbardziej krwisty). Medium rare po ok 3 minuty, medium po ok 5, zaś well-done po około 7-8 minut. Pamiętajmy oczywiście o warunku jakości i grubości mięsa, dlatego też czas grillowania może się różnić wykonuj test dłoni do weryfikacji stopnia wysmażenia.

Po usmażeniu należy zdjąć mięso z rusztu i odczekać ok 5 minut, aby mięso odpoczęło. Krew i soki rozejdą się po mięsie, częściowo wchłoną, przez co nasz stek będzie soczysty i doskonale przyrządzony. To jest też czas aby doprawić nasz stek ulubioną solą (polecamy sól z aromatem dymu wędzarniczego, lub sól morską) i pieprzem. Jako dodatek polecamy grillowane frytki z batatów oraz mieszankę sałat oblaną sosem vinegret.

KARKÓWKA wieprzowa NA 3 SPOSOBY

Przepisy na doskonałego grilla

Przepisy na doskonałego grilla to oczywiście klasyka grilla-ulubiona karkówka wieprzowa. Wieprzowina wymaga odpowiedniego przygotowania przed grillowaniem dla osiągnięcia maksimum szczęścia dla naszego podniebienia.

KARKÓWKA PO MEKSYKAŃSKU

  • 500g karkówki bez kości pokrojonej na steki o grubości ok 1 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • „2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól

Karkówkę kroimy na ok 1 cm steki, nacieramy szczyptą soli z obu stron. Odstawiamy. Do większej miski wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pozostałe składniki, następnie całość dokładnie mieszamy. Pokrojoną wcześniej karkówkę przerzucamy do miski z marynatą, nacieramy wszystkie kawałki mięsa i zostawiamy je w marynacie. Całość zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki (najlepiej dzień przed planowanym grillowaniem). Nie zapomnijmy wyjąć karkówki z lodówki na godzinę przed wrzuceniem na ruszt, smacznego! Grillujemy na ruszcie po ok 4-5 min na stronę.

KARKÓWKA DARK BEER

  • 500g karkówki bez kości pokrojonej na steki o grubości ok 1 cm
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa np. Guinness
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu teriyaki (lub sosu sojowego zmieszanego z miodem w proporcji 1 porcja sosu sojowego do 2 porcji miodu)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sól

Karkówkę kroimy na 1 cm steki, nacieramy szczyptą soli z obu stron, odstawiamy. Do większej miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników, mieszamy. Mięso nakłuwamy widelcem z obu stron i przekładamy do marynaty, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na na minimum 2 godziny. Wyciągamy mięso z lodówki godzinę przed grillowaniem. Smacznego!

KARKÓWKA KLASYCZNA

  • 500g karkówki bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • sól

Karkówkę kroimy na steki o grubości ok 1 cm i z obu stron nacieramy szczyptą soli, odstawiamy. Do większej miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, po czym zawartość dokładnie łączymy ze sobą. Mięso przekładamy do miski z marynatą i wcieramy ją w karkówkę, zostawiamy ją w marynacie i zakrywamy folią spożywczą. Gotową karkówkę odstawiamy do lodówki (najlepiej dzień przed grillowaniem). Godzinę przed grillowaniem wyciągamy karkówkę z lodówki. Grillujemy na ruszcie po ok 4-5 min na stronę.

Grillowany KURCZAK

Przepisy na doskonałego grilla

Przepisy na doskonałego grilla to także drób. Lubisz mięso drobiowe? To dobry wybór dla najmłodszych, koniecznie z dobrych ekologicznych hodowli bez stosowania antybiotyków.

Filet z piersi kurczaka w orientalnym stylu

  • 500g piersi z kurczaka
  • kawałek (ok 30g) świeżego imbiru
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • sól
  • 1/2 łyżeczki zmielonej papryczki chili lub pieprzu cayenne (grillując dla dzieci pomiń ten składnik)

W pierwszej kolejności przygotowujemy piersi z kurczaka, usuwając błony. Następnie kroimy piersi w poprzek włókien na grubsze plastry (około 1,5cm).  Pokrojone plastry obsypujemy z obu stron szczyptą soli i wcieramy w mięso. Odstawiamy. Do większej miski dodajemy obrany ze skórki i starty na drobnych oczkach świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę garam masala, jogurt naturalny, sok z 1 cytryny. Dla wyraźnie ostrzejszego smaku dodajemy pół łyżeczki chili. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy do marynaty przygotowanego wcześniej kurczaka, dokładnie nacieramy marynatą wszystkie kawałki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum n2 godziny (najlepiej na 8-12h) do lodówki. Pamiętajmy, aby wyjąć kurczaka z lodówki godzinę przed grillowaniem! Grillujemy po ok 3-4 minuty na stronę.

SKRZYDEŁKA z kurczaka w sosie barbaque

  • 500g skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili mielonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

W pierwszej kolejności obieramy czosnek i szalotkę, siekamy bardzo drobno. Podsmażamy w rondelku na łyżce oleju, do zeszklenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki (oprócz suszonych przypraw), dokładnie łączymy ze sobą i gotujemy na małym ogniu, aż sos zredukuje się do około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy pozostałe przyprawy, gotujemy jeszcze przez minutę, mieszając. Sos barbecue jest gotowy. Skrzydełka z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gdy marynata barbecue całkowicie wystygnie, przekładamy ją do większej miski i nacieramy nią nasze skrzydełka, po czym zostawiamy je w marynacie, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wyciągamy kurczaka z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Grillujemy do miękkości mięsa po ok 10-12 min na stronę, mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.

Grillowana ryba

Przepisy na doskonałego grilla to również ryba. Masz do dyspozycji świeżą rybę, np. pstrąga, doradę, sandacza czy okonia morskiego? Grillowana ryba to danie dla całej rodziny a w szczególności dla najmłodszych.

Przepisy na doskonałego grilla

GRILLOWANA ryba z masłem ziołowym

Składniki na 1 rybę. Masz więcej ryb po prostu zwiększ ilość składników o wielokrotność ryb.

  • świeży pstrąg tęczowy, dorada, okoń morski/labraks lub sandacz (wypatroszony)
  • łyżka masła krowiego na każdą ry
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej szałwii
  • szczypta suszonego estragonu
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli
  • połówka cytryny
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Oprawiamy rybę pozostawiając głowę ale usuwając z niej skrzela (polecamy oskrobanie z łusek). Masło wyciągamy z lodówki, aby lekko zmiękło, odstawiamy. Do miseczki przeciskamy obrany czosnek, wsypujemy sól, mieszamy. Siekamy drobno świeżą szałwię i dodajemy do miseczki wraz z pozostałymi przyprawami. Lekko miękkie masło przekładamy do miseczki i łączymy dokładnie wszystkie składniki. Tak przygotowane masło ziołowe wkładamy do środka ryby, zostawiamy ok 1/4 masła do podania z gotową rybą. Zawijamy rybę z masłem w folię aluminiową i umieszczamy na przygotowanym rozgrzanym grillu, czas pieczenia średniej wielkości pstrąga to około 20 minut. Wlewamy na talerz oliwę z oliwek (ok 1 łyżkę) i skrapiamy cytryną, wrzucamy posiekaną na talerz posiekaną natkę pietruszki. Po upieczeniu ryby i lekkim ostygnięciu folii, wyjmujemy z niej rybę i przekładamy na talerz. Nakładamy na wierch ryby resztę masła.

Najlepsze warzywa z grilla

Przepisy na doskonałego grilla

Grillowane buraki z fetą

  • ugotowane buraczki 500g
  • 100g sera feta
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pieprz

Kroimy buraczki w półplastry o grubości około 1,5cm. Następnie buraczki skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodajemy odrobinę majeranku i doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Tak przygotowane buraczki gotowe są od razu do grillowania. Grillujemy po ok 3 min na stronę. Po ugrillowaniu przekładamy je na półmisek i całość posypujemy pokruszoną fetą oraz polewamy oliwą z oliwek. P

Grillowana cukinia i bakłażan z selerem naciowym

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • tymianek suszony lub świeży
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól

Cukinię i bakłażana kroimy na plastry około 1 cm grubości, rozkładamy na tacę i posypujemy odrobiną soli wszystkie plastry. Odstawiamy na 10-15 minut. W międzyczasie kroimy nać selera na grubsze plasterki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone wcześniej cukinię i bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym z wilgoci i posypujemy posiekanym selerem i plasterkami czosnku. Oprószamy delikatnie warzywa tymiankiem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane warzywa można odstawić na godzinę do lodówki lub od razu przyrządzić na grillu (polecamy użyć tacki, aby bez problemu grillować drobne kawałki selera). Świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.

Smacznego!

Masz ochotę na więcej, na wygodne gotowanie w domu z najlepszych składników i prostymi przepisami szefa kuchni zamów nasz BOX do Gotowania z dostawą do domu.

Sprawdź nasze aktualne menu