W naszych daniach znajdziecie dużą ilość, zdrowych i świeżych warzyw. Przed rozpoczęciem gotowania należy je obrać, umyć i pokroić. Obieranie i krojenie warzyw dla wielu z nas nie jest ulubioną częścią gotowania, ale stosując proste techniki będzie to szybkie i proste. Chcecie wiedzieć jak kroić cebulę bez łez na dowolny sposób, jak szybko obrać czosnek lub jak łatwo pokroić marchewkę na zapałki?
Cebula
Krojenie cebuli jest proste i każdy z nas ma swoje sposoby. My stosujemy sprawdzone sposoby szefów kuchni, gdzie szybkość i jakość są najważniejsze. Nieważne jak potrzebujecie pokroić cebulę zawsze na początku odkrajamy korzonek (twarda dolna część cebuli) i usuwamy łupinki. Po obraniu aby nie uronić łzy przy krojeniu spłucz cebulę zimną wodą i co chwilę spłukuj nóż.
Piórka
- Połóż obraną cebulę na desce ogonkiem do góry i przetnij ją na pół.
- Połówki połóż płaską stroną na desce, dolną częścią w Twoją stronę.
- Pokrój wzdłuż na cienkie plasterki od prawej do lewej lub odwrotnie.
Siekana
- Przekrój cebulę na pół przez środek ogonka.
- Połówkę cebuli połóż płaską stroną do deski (tutaj wg mnie źle jest pokazana ta cebula, ona powinna szypułką być obrócona w dół, i wtedy te nacięcia pionowe od korzonka do szypułki, i następnie nacięcia poziome, bo jak by cieli ją tak jak leży w pionie to poziome cięcia by robiły piórka i cebula by się już rozleciała).
- Wykonaj jak najwięcej pionowych nacięć wzdłuż połówki, nie przecinając jej do końca. Następnie zrób nacięcia poziome wzdłuż.
- Drobno pokrój cebulę w poprzek.
Okrągłe plastry (księżyce)
- Połóż cebulę na desce końcówką łodygi do góry i odkrój cienki plasterek z jednej z bocznych ścianek, aby cebula nie przemieszczała się podczas krojenia.
- Ułóż cebulę na desce, płaską stroną do deski.
- Pokrój ją w cienkie plastry trzymając za cebulę i na końcu za ogonek cebuli.
Pół-plastry (pół-księżyce)
- Połóż cebulę równolegle do deski i przekrój ją na pół przez środek ogonka.
- Połówkę cebuli połóż płaską stroną do deski, pokrój w cienkie pół-plastry, trzymając za cebulę i na końcu za jej ogonek.
Czosnek
Czosnek występuje bardzo często jako jeden z wielu składników w naszych daniach. Aby jak najszybciej go obrać połóż ząbek na desce a na niego płaską stroną nóż i naciśnij dłonią aby lekko go rozgnieść. W ten sposób łupinki popękają i obierzesz go z łatwością. Jak na szefa kuchni przystało, staramy się nie używać praski do wyciskania. Najczęściej wystarczy ostry nóż, deska do krojenia i odrobina precyzji. Zerknij na proste kroki poniżej.
Czosnek w plasterki
- Połóż obrany ząbek czosnku na desce równolegle do blatu.
- Pokrój na cienkie plasterki.
Siekanie czosnku
- Pokrój czosnek w plasterki.
- Następnie zgarnij dłonią plasteki w jedno miejsce na desce i siekaj do uzyskania drobniutkich kawałków.
Marchew
Pomarańczowa, chrupiąca, soczysta i świeża, taką marchewkę lubimy najbardziej. W naszych przepisach często stosujemy krojenie jej na zapałki (julienne), np. w tym przepisie. Wystarczy deska, nóż i do dzieła!
Zapałki (julienne)
- Obierz marchewkę i usuń oba końce.
- Połóż na deskę i odkrój boczną ściankę wzdłuż marchwi.
- Obróć marchew płaską, odciętą stroną do deski (jeśli marchewka jest długa przekrój ją na pół, następnie pokrój każdy kawałek w cienkie plasterki.
- Tak przygotowane plasterki kładziemy płasko na desce i kroimy wzdłuż na paski/zapałki (ok 2-3mm grubości). Następnie kroimy zapałki na mnijesze kawałki po 3-4 cm lub wg uznania.