fbpx

Krojenie warzyw

krojenie warzyw

W naszych daniach znajdziecie dużą ilość, zdrowych i świeżych warzyw. Przed rozpoczęciem gotowania należy je obrać, umyć i pokroić. Obieranie i krojenie warzyw dla wielu z nas nie jest ulubioną częścią gotowania, ale stosując proste techniki będzie to szybkie i proste. Chcecie wiedzieć jak kroić cebulę bez łez na dowolny sposób, jak szybko obrać czosnek lub jak łatwo pokroić marchewkę na zapałki?

Cebula

Krojenie cebuli jest proste i każdy z nas ma swoje sposoby. My stosujemy sprawdzone sposoby szefów kuchni, gdzie szybkość i jakość są najważniejsze. Nieważne jak potrzebujecie pokroić cebulę zawsze na początku odkrajamy korzonek (twarda dolna część cebuli) i usuwamy łupinki. Po obraniu aby nie uronić łzy przy krojeniu spłucz cebulę zimną wodą i co chwilę spłukuj nóż.

Piórka

Krojenie cebuli w piórka
  1. Połóż obraną cebulę na desce ogonkiem do góry i przetnij ją na pół.
  2. Połówki połóż płaską stroną na desce, dolną częścią w Twoją stronę.
  3. Pokrój wzdłuż na cienkie plasterki od prawej do lewej lub odwrotnie.

Siekana

Siekanie cebuli
  1. Przekrój cebulę na pół przez środek ogonka.
  2. Połówkę cebuli połóż płaską stroną do deski (tutaj wg mnie źle jest pokazana ta cebula, ona powinna szypułką być obrócona w dół, i wtedy te nacięcia pionowe od korzonka do szypułki, i następnie nacięcia poziome, bo jak by cieli ją tak jak leży w pionie to poziome cięcia by robiły piórka i cebula by się już rozleciała).
  3. Wykonaj jak najwięcej pionowych nacięć wzdłuż połówki, nie przecinając jej do końca. Następnie zrób nacięcia poziome wzdłuż.
  4. Drobno pokrój cebulę w poprzek.

Okrągłe plastry (księżyce)

Krojenie cebuli w plastry
  1. Połóż cebulę na desce końcówką łodygi do góry i odkrój cienki plasterek z jednej z bocznych ścianek, aby cebula nie przemieszczała się podczas krojenia.
  2. Ułóż cebulę na desce, płaską stroną do deski.
  3. Pokrój ją w cienkie plastry trzymając za cebulę i na końcu za ogonek cebuli.

Pół-plastry (pół-księżyce)

Krojenie cebuli w pół-plastry
  1. Połóż cebulę równolegle do deski i przekrój ją na pół przez środek ogonka.
  2. Połówkę cebuli połóż płaską stroną do deski, pokrój w cienkie pół-plastry, trzymając za cebulę i na końcu za jej ogonek.

Czosnek

Czosnek występuje bardzo często jako jeden z wielu składników w naszych daniach. Aby jak najszybciej go obrać połóż ząbek na desce a na niego płaską stroną nóż i naciśnij dłonią aby lekko go rozgnieść. W ten sposób łupinki popękają i obierzesz go z łatwością. Jak na szefa kuchni przystało, staramy się nie używać praski do wyciskania. Najczęściej wystarczy ostry nóż, deska do krojenia i odrobina precyzji. Zerknij na proste kroki poniżej.

Czosnek w plasterki

  1. Połóż obrany ząbek czosnku na desce równolegle do blatu.
  2. Pokrój na cienkie plasterki.
Krojenie czosnku w platerki

Siekanie czosnku

  1. Pokrój czosnek w plasterki.
  2. Następnie zgarnij dłonią plasteki w jedno miejsce na desce i siekaj do uzyskania drobniutkich kawałków.

Marchew

Pomarańczowa, chrupiąca, soczysta i świeża, taką marchewkę lubimy najbardziej. W naszych przepisach często stosujemy krojenie jej na zapałki (julienne), np. w tym przepisie. Wystarczy deska, nóż i do dzieła!

Zapałki (julienne)

  1. Obierz marchewkę i usuń oba końce.
  2. Połóż na deskę i odkrój boczną ściankę wzdłuż marchwi.
  3. Obróć marchew płaską, odciętą stroną do deski (jeśli marchewka jest długa przekrój ją na pół, następnie pokrój każdy kawałek w cienkie plasterki.
  4. Tak przygotowane plasterki kładziemy płasko na desce i kroimy wzdłuż na paski/zapałki (ok 2-3mm grubości). Następnie kroimy zapałki na mnijesze kawałki po 3-4 cm lub wg uznania.
Krojenie marchewki julienne (w zapałki)