fbpx

Mango – jak je najprościej pokroić w kostkę?

mango lot

Któż z nas nie lubi dojrzałego, soczystego mango? W naszych przepisach najczęściej zajadamy je w postaci kostek. Zobacz jak to najprościej wykonać.

Na początek odkrój przy szypułce cienki plasterek aby zobaczyć, w którym miejscu znajduje się pestka.

Następnie połóż mango tak jak na zdjęciu poniżej na deskę odciętą częścią do góry. Wykonaj dwa pionowe cięcia wzdłuż pestki po jej obu stronach.

jak pokroić mango
Oddzielamy pestkę

Po odcięciu pestki otrzymasz dwa grube plastry ze skórką i jeden wąski plaster z pestką. Natnij grube plastry w kratkę, postaraj się nie naciąć skórki.

Po nacięciu robimy jeżyka, czyli naciskamy palcami na środek skórki naciętej połówki aby łatwo było odciąć kostki od skórek.

Robimy jeżyka

Małym nożykiem odkrajamy kostki.

Cienki plaster z pestką również wykorzystaj. Po prostu połóż plaster na deskę i odkrój pozostały miąższ wokół pestki i oddziel skórkę.

Gotowe! Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!