Box z kotletem De Volaille już zamówiony? W jaki sposób go zrobić? Poniżej instrukcja krok po kroku. Spójrz, jakie to proste!
Masło szałwiowe
Masło rozpuszczamy na patelni lub w garneczku (na małym ogniu aby nie przypalić), dodajemy posiekane liście szałwi i smażymy przez ok 1 minutę. Czekamy chwilę aby masło ostygło.
Bierzemy kawałek folii aluminiowej i robimy „łódkę”- zawijamy do góry brzegi. Na tak przygotowany arkusz folii przekładamy ostygnięte masło z szałwią (wylewamy je wzdłuż folii przez środek). Następnie zawijamy masło w folii i wkładamy do lodówki na ok 15 minut, aż masło lekko stężeje.
Przygotowujemy filet z kurczaka
Kurczaka myjemy i osuszamy, odcinamy jeśli są kostki i każdą pojedynczą pierś nacinamy nożem wzdłuż dłuższego boku po środku (nie nacinamy do końca) aby powstał jeden duży cieńszy kotlet. Nacięte filety przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy.
Zwijamy kotleta De Volaille
Filety lekko solimy, dodajemy do każdego po kawałku schłodzonego masła na wewnętrzna stronę (tę po rozcięciu) i zwijamy w rulon wkładając boki kotleta do środka (aby masło nie wyciekło podczas smażenia).
Panierujemy i smażymy kotleta De Volaille
Kotlety obtaczamy kolejno w: mące, następnie roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie ponownie maczamy w jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
Gotowe kotlety w panierce smażymy na głębokim oleju na złoty kolor ok 5 minut (obracając aby się usmażył ze wszystkich stron). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190C.
Usmażone kotlety De Volaille przekładamy do rozgrzanego do 190C piekarnika na 8 minut, aby kurczak na pewno upiekł się w środku.
Gotowe! Zobacz aktualne menu COFU.