Nasze boxy zawierają odmierzone porcje produktów. Jednak może zdarzyć się, że nie wykorzystasz ich wszystkich podczas przygotowywania dania. W szczególności świeże zioła lub ostre papryczki. Podpowiadamy jak je przechowywać na inne okazje.
Cięte, świeże zioła
![Świeże zioła](https://cofu.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_20200518_115329-1024x782.jpg)
Masz niewykorzystaną ciętą kolendrę, bazylię, szałwię, miętę lub natkę pietruszki? Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest włożenie ich do szklanki lub innego naczynia z wodą i trzymanie w lodówce, świeżość zachowają nawet do dwóch tygodni. Wodę powinniśmy wymieniać co 2-3 dni.
Masz niewykorzystany koperek. Umyj go i posiekaj, następnie przełóż do pudełka lub szklanki i wstaw do lodówki, świeżość zachowa do tygodnia.
Cięty tymianek, estragon i rozmaryn najlepiej szczelnie zawinąć w wilgotny ręcznik kuchenny, następnie owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki, będą świeże do 2 tygodni.
Mrożone zioła
![](https://cofu.pl/wp-content/uploads/2020/05/bazylia-w-kostkach-1024x564.jpg)
Skorzystaj z prostego tricku na ekspresową porcję ziół do Twoich dań. Wystarczy, że masz zamrażarkę i trochę wolnego miejsca. Wrzuć do pojemnika na kostki lodu posiekane zioła, zalej wodą i schowaj do zamrażarki. W taki sposób zioła zachowają świeżość, kolor i oczywiście smak. Zastosuj zamrożone kostki jako gotowa przyprawa, dodając bezpośrednio do dania bez wcześniejszego rozmrażania.
Świeże papryczki chili
![](https://cofu.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_20200521_130305-1-1024x537.jpg)
Wystarczy niewielka ilość chili, aby nadać ostrość potrawie, dlatego warto przechować nawet kilka plasterków. Pokrój papryczki na cienkie plasterki i połóż na kawałku papieru do pieczenia. Susz na kaloryferze lub w przewiewnym i suchym miejscu. Po ususzeniu przełóż papryczkę do pojemniczka lub torebki strunowej.
Zobacz nasze aktualne menu!