fbpx

Beza z serem mascarpone i świeżymi owocami.

beza

Niezwykle pyszny, szybki i lekki deser, którego musicie koniecznie spróbować!

  • porcja dla 2 osób
  • czas wykonania: ok. 2,5h

Składniki:

BEZA

  • 90g białka z jaj kurzych (temperatura pokojowa)
  • 120g cukier kryształ (zmielony na puder) lub cukru pudru
  • 20g ciemnego kakao
  • 5ml (łyżeczka do herbaty) soku z cytryny
  • 5g mąki ziemniaczanej

MASA SEROWA

  • 250g ser mascarpone
  • 2 opakowania (30g) cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 100g śmietany kremowej 30% (schłodzonej w lodówce)

DEKORACJA

  • 50g czerwonej porzeczki lub malin
  • 50g borówek lub jagód
  • 1 świeża figa (przekrojona na 4)
  • 5-6szt świeżych listków mięty

Narzędzia:

  • tortownica
  • papier do pieczenia
  • mikser ręczny
  • piekarnik

Sposób wykonania:

BEZA

Do miksera dodajemy białko w temperaturze pokojowej, miksujemy na średnich obrotach 5min. Dodajemy cukier po 1 łyżce partiami. Miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny a beza będzie sztywna. Dodajemy mąkę i sok z cytryny, miksujemy kolejne 2 min. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i lekko mieszamy. Wymieszaną masę z kakao dodajemy do czystej masy i lekko mieszamy. Wykładamy łyżkami stołowymi masę na papier do pieczenia robiąc delikatne wgłębienie na masę serową.

Rozgrzewamy piekarnik do 140C (bez termo obiegu), wkładamy bezę i zmniejszamy temperaturę do 105C. Pieczemy 1h i zostawiamy w piecu do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami.

MASA SEROWA

Wszystkie składniki miksujemy w misce, aż śmietana zgęstnieje. Wyjmujemy bezę z pieca, nakładamy masę serową i dekorujemy świeżymi owocami.

Podajemy na płaskim talerzyku z dodatkową porcją owoców i listkami mięty. Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!