Niezwykle pyszny, szybki i lekki deser, którego musicie koniecznie spróbować!
- porcja dla 2 osób
- czas wykonania: ok. 2,5h
Składniki:
BEZA
- 90g białka z jaj kurzych (temperatura pokojowa)
- 120g cukier kryształ (zmielony na puder) lub cukru pudru
- 20g ciemnego kakao
- 5ml (łyżeczka do herbaty) soku z cytryny
- 5g mąki ziemniaczanej
MASA SEROWA
- 250g ser mascarpone
- 2 opakowania (30g) cukru waniliowego lub wanilinowego
- 100g śmietany kremowej 30% (schłodzonej w lodówce)
DEKORACJA
- 50g czerwonej porzeczki lub malin
- 50g borówek lub jagód
- 1 świeża figa (przekrojona na 4)
- 5-6szt świeżych listków mięty
Narzędzia:
- tortownica
- papier do pieczenia
- mikser ręczny
- piekarnik
Sposób wykonania:
BEZA
Do miksera dodajemy białko w temperaturze pokojowej, miksujemy na średnich obrotach 5min. Dodajemy cukier po 1 łyżce partiami. Miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny a beza będzie sztywna. Dodajemy mąkę i sok z cytryny, miksujemy kolejne 2 min. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i lekko mieszamy. Wymieszaną masę z kakao dodajemy do czystej masy i lekko mieszamy. Wykładamy łyżkami stołowymi masę na papier do pieczenia robiąc delikatne wgłębienie na masę serową.
Rozgrzewamy piekarnik do 140C (bez termo obiegu), wkładamy bezę i zmniejszamy temperaturę do 105C. Pieczemy 1h i zostawiamy w piecu do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki miksujemy w misce, aż śmietana zgęstnieje. Wyjmujemy bezę z pieca, nakładamy masę serową i dekorujemy świeżymi owocami.
Podajemy na płaskim talerzyku z dodatkową porcją owoców i listkami mięty. Smacznego!
Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!