W tym wpisie podajemy Wam sposób na pyszny deser, czyli malinowa Panna Cotta według przepisu szefa kuchni. Do dzieła!
PANNA COTTA MALINOWA
- porcja dla 2 osób
- czas przygotowania: ok. 5h
- alergeny: orzech laskowy
Potrzebujesz mieć:
PANNA COTTA
- 160g jogurtu greckiego
- 4g żelatyny w listkach
- 75g śmietany 30%
- 40g cukru kryształ
- 250g puree z malin
ZIEMIA JADALNA
- 50g cukru
- 20ml zimnej wody
- 40g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 20g orzechów laskowych
- 10g brązowego cukru
- szczypta soli
DEKORACJA
- 6szt świeżych malin
Sposób wykonania:
PANNA COTTA
Żelatynę namoczyć w 60ml zimnej wody. Śmietanę zagotować, odczekać 5 minut, następnie dodać odciśniętą z wody żelatynę, lekko ostudzić. Jogurt wymieszać z puree malinowym i cukrem, połączyć ze śmietanką. Całość przełożyć do szklanek lub miseczek. Chłodzić w lodówce przez 4 godziny.
ZIEMIA JADALNA
Cukier i wodę umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do 135C. (złoty kolor), dodajemy posiekaną czekoladę i energicznie mieszamy do karmelizacji czekolady. Całość przekładamy na papier i studzimy. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni przez ok. 3-4 min. Dodajemy cukier brązowy, mieszamy orzechy z cukrem, posypujemy solą i wykładamy na papier do wystudzenia.
Podajemy w szklance lub dużym kielichu. Posypujemy po wierzchu ziemią jadalną i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego!
Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!