fbpx

Panna Cotta malinowa

panna cotta

W tym wpisie podajemy Wam sposób na pyszny deser, czyli malinowa Panna Cotta według przepisu szefa kuchni. Do dzieła!

PANNA COTTA MALINOWA

  • porcja dla 2 osób
  • czas przygotowania: ok. 5h
  • alergeny: orzech laskowy

Potrzebujesz mieć:

PANNA COTTA

  • 160g jogurtu greckiego
  • 4g żelatyny w listkach
  • 75g śmietany 30%
  • 40g cukru kryształ
  • 250g puree z malin

ZIEMIA JADALNA

  • 50g cukru
  • 20ml zimnej wody
  • 40g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 20g orzechów laskowych
  • 10g brązowego cukru
  • szczypta soli

DEKORACJA

  • 6szt świeżych malin

Sposób wykonania:

PANNA COTTA

Żelatynę namoczyć w 60ml zimnej wody. Śmietanę zagotować, odczekać 5 minut, następnie dodać odciśniętą z wody żelatynę, lekko ostudzić. Jogurt wymieszać z puree malinowym i cukrem, połączyć ze śmietanką.   Całość przełożyć do szklanek lub miseczek. Chłodzić w lodówce przez 4 godziny.

ZIEMIA JADALNA

Cukier i wodę umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do 135C. (złoty kolor), dodajemy posiekaną czekoladę i energicznie mieszamy do karmelizacji czekolady. Całość przekładamy na papier i studzimy. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni przez ok. 3-4 min. Dodajemy cukier brązowy, mieszamy orzechy z cukrem, posypujemy solą i wykładamy na papier do wystudzenia.

Podajemy w szklance lub dużym kielichu. Posypujemy po wierzchu ziemią jadalną i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!