fbpx

Bułki do burgerów

bułki do burgerów

Bułki do burgerów są jednym z najważniejszych składników tego dania, decydującym nie tylko o smaku ale też o efektownym wyglądzie. Jeśli nie macie w pobliżu piekarni lub sklepu oferujących takie bułki, możecie upiec je sami. Wykonanie jest proste zaś zapas można przechowywać w zamrażarce.

Składniki na 12 bułek do burgerów:

  • 720g mąki pszennej
  • 8g soli
  • 20g cukru
  • 70g mleka w proszku
  • 24g świeżych drożdży
  • 320ml wody letniej
  • 55g masła (miękkiego)
  • 2 jaja

Składniki na glazurę:

  • 2 żółtka z jaj kurzych
  • 50ml śmietanki kremowej (30%)
  • 20-30g ziarenek białego sezamu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na bułki do burgerów mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 7-10 minut. Ciasto dzielimy na 12 bułek (po ok 120g/sztuka), wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bułki czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do 180° C. Mieszamy dokładnie dwa zółtka i śmietankę kremową trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej masy. Następnie smarujemy glazurą wyrośnięte bułeczki i posypujemy sezamem.

Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 12 minut.

Zostawiamy bułeczki, które planujemy aktualnie wykorzystać, resztę po ostygnięciu zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. W zamrażarcie zalecamy przechowywanie do 2 tygodni.

Gotowy burger
Burger na sezamowej bułce

Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!