Bułki do burgerów są jednym z najważniejszych składników tego dania, decydującym nie tylko o smaku ale też o efektownym wyglądzie. Jeśli nie macie w pobliżu piekarni lub sklepu oferujących takie bułki, możecie upiec je sami. Wykonanie jest proste zaś zapas można przechowywać w zamrażarce.
Składniki na 12 bułek do burgerów:
- 720g mąki pszennej
- 8g soli
- 20g cukru
- 70g mleka w proszku
- 24g świeżych drożdży
- 320ml wody letniej
- 55g masła (miękkiego)
- 2 jaja
Składniki na glazurę:
- 2 żółtka z jaj kurzych
- 50ml śmietanki kremowej (30%)
- 20-30g ziarenek białego sezamu
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na bułki do burgerów mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 7-10 minut. Ciasto dzielimy na 12 bułek (po ok 120g/sztuka), wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bułki czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do 180° C. Mieszamy dokładnie dwa zółtka i śmietankę kremową trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej masy. Następnie smarujemy glazurą wyrośnięte bułeczki i posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 12 minut.
Zostawiamy bułeczki, które planujemy aktualnie wykorzystać, resztę po ostygnięciu zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. W zamrażarcie zalecamy przechowywanie do 2 tygodni.
Smacznego!
Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!