Smak burgerów można kształtować na wiele sposobów, nie tylko mięso i bułki mają znaczenie. Nawet jeśli macie już swoje ulubione przepisy i składniki na burgery to zawsze możecie je nieco odświeżyć za pomocą sosów. Lubimy eksperymentować w kuchni. Wypróbujcie nasze szybkie sosy do burgerów. Zrobicie je w mniej niż 3 minuty. Poniższe sosy smakują również wyśmienicie z sandwichami.
Sos estragonowy (na 4-6 burgerów)
- 5g świeżego posiekanego estragonu
- 30ml białego octu winnego
- 20g szalotki (1 mała szalotka)
- 100g majonezu
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Siekamy szalotkę i świeży estragon. Do miseczki dodajemy majonez, ocet oraz posiekaną cebulę z estragonem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem smarujemy dolną oraz górną połówkę bułki.
Sos musztardowo majonezowy (na 4-6 burgerów)
- 1 mały ogórek konserwowy (ok 30g)
- 75g majonezu
- 50g kechupu
- 10g musztardy Dijon
- soli morskiej
- świeżo mielony pieprz
Ogórka kroimy na drobniutką kostkę i przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, musztardę i ketchup. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ostry sos serowy z jalapeno (na 4-6 burgerów)
- 125ml mleka 3,2%
- 10g mąki pszennej, ok 1 łyżka stołowa (typ 550)
- 15g masła
- 30g sera cheddar
- 20g marynowanej papryczki jalapeno (zielonej lub czerwonej)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Scieramy ser na drobnych oczkach, siekamy papryczkę jalapeno. Odstawiamy.
Wlewamy mleko na patelnię, dodajemy mąkę oraz masło. Podgrzewamy i szybko mieszamy/ubijamy, aż sos zgęstnieje. Nastęopnie dodahemy starty ser cheddar i posiekaną papryczkę. Wyłączamy ogień. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe sosy do burgerów nakładamy na górną i dolną połówkę bułki. Smacznego!
Sprawdźcie nasze aktualne menu tutaj!