fbpx

3-minutowe sosy do burgerów i sandwichy.

burger z sosem estragonowym

Smak burgerów można kształtować na wiele sposobów, nie tylko mięso i bułki mają znaczenie. Nawet jeśli macie już swoje ulubione przepisy i składniki na burgery to zawsze możecie je nieco odświeżyć za pomocą sosów. Lubimy eksperymentować w kuchni. Wypróbujcie nasze szybkie sosy do burgerów. Zrobicie je w mniej niż 3 minuty. Poniższe sosy smakują również wyśmienicie z sandwichami.

Sos estragonowy (na 4-6 burgerów)

  • 5g świeżego posiekanego estragonu
  • 30ml białego octu winnego
  • 20g szalotki (1 mała szalotka)
  • 100g majonezu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Siekamy szalotkę i świeży estragon. Do miseczki dodajemy majonez, ocet oraz posiekaną cebulę z estragonem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem smarujemy dolną oraz górną połówkę bułki.

Sos musztardowo majonezowy (na 4-6 burgerów)

  • 1 mały ogórek konserwowy (ok 30g)
  • 75g majonezu
  • 50g kechupu
  • 10g musztardy Dijon
  • soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz

Ogórka kroimy na drobniutką kostkę i przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, musztardę i ketchup. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ostry sos serowy z jalapeno (na 4-6 burgerów)

  • 125ml mleka 3,2%
  • 10g mąki pszennej, ok 1 łyżka stołowa (typ 550)
  • 15g masła
  • 30g sera cheddar
  • 20g marynowanej papryczki jalapeno (zielonej lub czerwonej)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Scieramy ser na drobnych oczkach, siekamy papryczkę jalapeno. Odstawiamy.

Wlewamy mleko na patelnię, dodajemy mąkę oraz masło. Podgrzewamy i szybko mieszamy/ubijamy, aż sos zgęstnieje. Nastęopnie dodahemy starty ser cheddar i posiekaną papryczkę. Wyłączamy ogień. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sosy do burgerów
Sosy do burgerów: papryczka jalapeno

Gotowe sosy do burgerów nakładamy na górną i dolną połówkę bułki. Smacznego!

Sprawdźcie nasze aktualne menu tutaj!