fbpx

Dodatki do burgerów

Dodatki do burgerów

Burger świetnie smakuje solo, ale polecamy go jeść z dodatkami. Takie danie zaspokoi nie tylko nasze głodne brzuszki ale również dostarczy więcej wartościowych składników odżywczych. W tym wpisie znajdziecie kilka naszych propozycji i przepisów na dodatki do burgerów.

Sałatka ziemniaczana z pomidorkami (porcja dla 2 osób)

  • 150g ziemniaków (2 średnie lub 1 duży)
  • 1 mała czerwona cebula (ok 30g)
  • 20ml czerwonego octu winnego
  • 30ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 8 szt pomidorków cherry
  • sól morska i pieprz do smaku
Dodatki do burgerów
Dodatki do burgerów: sałatka ziemniak z pomidorkami

Obrane ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości).  Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki kroimy na kawałki (4-6 kawałków na ziemniak) i dodajemy do miseczki z octem, cebulą, oliwą  oraz umytymi rozgniecionymi pomidorkami cherry.  Solimy i pieprzymy do smaku.

Sałatka kolorowy kuskus (porcja dla 4 osób)

  • 150g kaszy kuskus
  • 5g marokańskiej przyprawy tagine – nasz typ
  • 30g cebuli czerwonej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków cherry
  • ½ papryczki chilli
  • 1 cytryna
  • sól morska do smaku
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
Dodatki do burgerów
Dodatki do burgerów: Sałatka kolorowy kuskus

Kuskus zalewamy wrzącą wodą do przykrycia kaszy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 20 minut. Zdejmujemy folię i skrobiemy widelcem kuskus (na sypko). Ciekamy cebulę, papryczkę i czosnek na drobną kostkę, pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, siekamy świeże zioła i wrzuamy wardzywa do kuskusu, dodajemy przyprawę tagine i wciskamy sok z połowy cytryny, całość mieszamy do połączenia składników.  Doprawiamy solą oraz dodajemy więcej soku z cytryny wg uznania.

Zapiekane ziemniaczki (porcja dla 2 osób)

  • 200g ziemniaków
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 20g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
Dodatki do burgerów
Dodatki do burgerów: zapiekane ziemniaczki

Ziemniaki ze skórą gotujemy w osolonej wodzie  ok. 5 min. Odcedzamy, kroimy na grybe frytki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy na plasterki lub grubszą kostkę i razem z masłem i olejem dodajemy do ziekniaków. Solimy do smaku i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 – 20 min, aż będą miały złoty kolor. Gotowe!

Okrągłe frytki z cukinii (porcja dla 2 osób)

  • 200g cukinii (pokrojona w grube plastry)
  • 200ml oleju rzepakowego
  • 300ml mleka 3,2%
  • 30g mąki pszennej 550
  • sól morska do smaku
Dodatki do burgerow
Dodatki do burgeró: okrągłe frytki z cukinii

Kroimy cukinię na plastry (ok 2 cm grubości) przekladamy do miseczki i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie tego czasu osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym i oprószamy mąką. Tak przygotowaną cukinię smażymy na głębokim oleju, aż uzyskamy złoty kolor. Doprawiamy do smaku solą i odstawiamy. Gotowe!

Pieczone frytki z batatów

  • 250g słodkich ziemniaków (obrane i pokrojone w frytki)
  • sól morska do smaku
  • 40ml oleju rzepakowego
frytki z batatów
Dodatki do burgerów: frytki z batatów

Pokrojone bataty przyprawiamy solą, smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 min, aż bataty będą miękkie w środku i miały złoty kolor.

Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!