Burger świetnie smakuje solo, ale polecamy go jeść z dodatkami. Takie danie zaspokoi nie tylko nasze głodne brzuszki ale również dostarczy więcej wartościowych składników odżywczych. W tym wpisie znajdziecie kilka naszych propozycji i przepisów na dodatki do burgerów.
Sałatka ziemniaczana z pomidorkami (porcja dla 2 osób)
- 150g ziemniaków (2 średnie lub 1 duży)
- 1 mała czerwona cebula (ok 30g)
- 20ml czerwonego octu winnego
- 30ml oliwy z oliwek extra virgin
- 8 szt pomidorków cherry
- sól morska i pieprz do smaku
Obrane ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości). Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki kroimy na kawałki (4-6 kawałków na ziemniak) i dodajemy do miseczki z octem, cebulą, oliwą oraz umytymi rozgniecionymi pomidorkami cherry. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka kolorowy kuskus (porcja dla 4 osób)
- 150g kaszy kuskus
- 5g marokańskiej przyprawy tagine – nasz typ
- 30g cebuli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków cherry
- ½ papryczki chilli
- 1 cytryna
- sól morska do smaku
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- 2-3 gałązki natki pietruszki
Kuskus zalewamy wrzącą wodą do przykrycia kaszy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 20 minut. Zdejmujemy folię i skrobiemy widelcem kuskus (na sypko). Ciekamy cebulę, papryczkę i czosnek na drobną kostkę, pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, siekamy świeże zioła i wrzuamy wardzywa do kuskusu, dodajemy przyprawę tagine i wciskamy sok z połowy cytryny, całość mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą oraz dodajemy więcej soku z cytryny wg uznania.
Zapiekane ziemniaczki (porcja dla 2 osób)
- 200g ziemniaków
- 50ml oleju rzepakowego
- 20g masła
- 2-3 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
Ziemniaki ze skórą gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. Odcedzamy, kroimy na grybe frytki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy na plasterki lub grubszą kostkę i razem z masłem i olejem dodajemy do ziekniaków. Solimy do smaku i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 – 20 min, aż będą miały złoty kolor. Gotowe!
Okrągłe frytki z cukinii (porcja dla 2 osób)
- 200g cukinii (pokrojona w grube plastry)
- 200ml oleju rzepakowego
- 300ml mleka 3,2%
- 30g mąki pszennej 550
- sól morska do smaku
Kroimy cukinię na plastry (ok 2 cm grubości) przekladamy do miseczki i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie tego czasu osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym i oprószamy mąką. Tak przygotowaną cukinię smażymy na głębokim oleju, aż uzyskamy złoty kolor. Doprawiamy do smaku solą i odstawiamy. Gotowe!
Pieczone frytki z batatów
- 250g słodkich ziemniaków (obrane i pokrojone w frytki)
- sól morska do smaku
- 40ml oleju rzepakowego
Pokrojone bataty przyprawiamy solą, smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 min, aż bataty będą miękkie w środku i miały złoty kolor.
Smacznego!
Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!