fbpx

Szybkie sałatki – idealne na spotkania, również jako dodatek do burgerów

sałatki

Czekacie na znajomych i szukacie szybkiego pomysłu na drobny poczęstunek? A może robicie dania typu street food np. burgery i czegoś Wam brakuje? Poznajcie nasze przepisy na szybkie pyszne sałatki w sam raz na spotkanie lub jako dodatek do głównego dania.

Do wykonania sałatek będziecie potrzebować deskę do krojenia, miseczki, blender lub słoik z nakrętką, szklankę i garnek.

Sałatka z komosą ryżową i świeżymi warzywami

Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):

  • 50g pomidorków cherry (pokrojone na połówki)
  • 20g ogórka świeżego (pokrojony na 4)
  • 10g cebuli czerwonej (pokrojona w cienkie plasterki)
  • 3-4 liście sałaty dębowej (poszarpana)
  • 10g komosy czerwonej

Sos winegret:

  • 30ml oliwy (2 łyżki) extra virgin
  • 1 cytryna (sok)
  • 10ml musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku (obrany, zmiażdżony i posiekany)
  • sól morska
  • świeży pieprz

Wykonanie:

  • komosę płuczemy zimną wodą i dodajemy do rondelka z zimną wodą (3-4 porcje wody na 1 porcję komosy), przyprawiamy solą i gotujemy ok. 20min.  Odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy sosem.
  • Sos:  składniki przekładamy do słoika z nakrętką, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy lub blendujemy na gładką masę.

Sałatka ze świeżych warzyw i orzechami włoskimi

Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób) :

  • 50g pomidorków cherry (umyte, pokrojone na połówki)
  • jeden mały świeży ogórek gruntowy lub 1/4 długiego (umyty, nieobrany i pokrojony na grubszą kostkę)
  • 1/4 czerwonej cebuli lub 1/2 małej cebuli szalotki (ok 10-15g, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 3-4 liście sałaty dębowej (umyta i poszarpana)
  • 20g orzecha włoskiego (4-5 szt), prażymy na suchej patelni i drobno siekamy
  • 5g (łyżka stołowa) pestek słonecznika (prażymy na suchej patelni)

Sos:

  • 30ml oliwy extra virgin
  • 20ml białego octu winnego
  • 5g świeżego szczypiorku (drobno posiekany)
  • 10ml musztardy Dijon
  • soli morskiej
  • świeżego pieprzu

Wykonanie:

  • Sos:  składniki przekładamy do słoika z nakrętką, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy lub blendujemy.
  • na rozgrzanej patelni, prażymy orzechy  włoskie i pestki słonecznika. Studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy przyprawionym sosem.

Sałatka mix warzyw z serem feta

Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):

  • 80g pomidorków cherry (umyte i pokrojone na pół)
  • 20g zielonych oliwek (bez pestek, pokrojone na pół)
  • 1/4 małej czerwonej cebuli lub 1/2 małej szalotki (pokrojona w cienkie plasterki)
  • 3-4 liście sałaty lodowej (umyta i poszarpana)
  • 20g sera feta (pokrojona w drobną kostkę)

Sos:

  • 50ml oliwy extra virgin
  • 10ml octu winnego
  • pieprz czarny
  • sól morska

Wykonanie:

  • Sos:  składniki przekładamy do słoika z nakrętką lub szklanki doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy
  • wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy przyprawionym sosem.

Sałatka mix warzyw z sosem koperkowym

Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):

  • 80g pomidorków cherry (umyte i pokrojone na pół)
  • 10g marynowanej papryki jalapeno (drobno posiekane)
  • 1/4 małej czerwonej cebuli lub 1/2 małej szalotki (pokrojona w cienkie plasterki)
  • kawałek żółtej papryki ok 10-15g (pokrojonej na średnią kostkę)
  • kawałek zielonej papryki ok 10-15g (pokrojonej na średnią kostkę)
  • 2-3 liście sałaty lodowej (poszarpana)

Sos do sałatki

  • 50ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 5g świeżego koperku (umyty i drobno posiekany)
  • 5ml (łyżeczka do herbaty) soku z cytryny
  • 10ml musztardy Dijon
  • pieprz czarny
  • sól morska

Wykonanie:

  • Sos:  składniki przekładamy do słoika z nakrętką, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy lub blendujemy.
  • wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy przyprawionym sosem.

Sałatka kuskus z warzywami

Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):

  • 1 średni pomidor pokrojony na drobną kostkę wraz z sokiem
  • 50g kaszy kuskus (zalana wrzątkiem do jej przykrycia, przykrywamy folią aluminiową lub talerzem na 10min i rozdrobniona widelcem)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • jedna mała cebula (obraną kroimy na drobną kostkę)
  • pół papryki o dowolnym kolorze ok 70g (pokrojonej na średnią kostkę, bez nasion i ogonka)
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól do smaku
  • cytryna lub limonka do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Wykonanie: kuskus zalewamy wrzątkiem (aby przykryć kaszę), przykrywamy folią i odstawiamy na 10min. Rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Solimy i pieprzymy oraz wciskamy sok z cytryny lub limonki do smaku.

Radości z gotowania i smacznego! Zapraszamy do zapoznania się z naszym aktualnym MENU.