Czekacie na znajomych i szukacie szybkiego pomysłu na drobny poczęstunek? A może robicie dania typu street food np. burgery i czegoś Wam brakuje? Poznajcie nasze przepisy na szybkie pyszne sałatki w sam raz na spotkanie lub jako dodatek do głównego dania.
Do wykonania sałatek będziecie potrzebować deskę do krojenia, miseczki, blender lub słoik z nakrętką, szklankę i garnek.
Sałatka z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):
- 50g pomidorków cherry (pokrojone na połówki)
- 20g ogórka świeżego (pokrojony na 4)
- 10g cebuli czerwonej (pokrojona w cienkie plasterki)
- 3-4 liście sałaty dębowej (poszarpana)
- 10g komosy czerwonej
Sos winegret:
- 30ml oliwy (2 łyżki) extra virgin
- 1 cytryna (sok)
- 10ml musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku (obrany, zmiażdżony i posiekany)
- sól morska
- świeży pieprz
Wykonanie:
- komosę płuczemy zimną wodą i dodajemy do rondelka z zimną wodą (3-4 porcje wody na 1 porcję komosy), przyprawiamy solą i gotujemy ok. 20min. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy sosem.
- Sos: składniki przekładamy do słoika z nakrętką, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy lub blendujemy na gładką masę.
Sałatka ze świeżych warzyw i orzechami włoskimi
Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób) :
- 50g pomidorków cherry (umyte, pokrojone na połówki)
- jeden mały świeży ogórek gruntowy lub 1/4 długiego (umyty, nieobrany i pokrojony na grubszą kostkę)
- 1/4 czerwonej cebuli lub 1/2 małej cebuli szalotki (ok 10-15g, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 3-4 liście sałaty dębowej (umyta i poszarpana)
- 20g orzecha włoskiego (4-5 szt), prażymy na suchej patelni i drobno siekamy
- 5g (łyżka stołowa) pestek słonecznika (prażymy na suchej patelni)
Sos:
- 30ml oliwy extra virgin
- 20ml białego octu winnego
- 5g świeżego szczypiorku (drobno posiekany)
- 10ml musztardy Dijon
- soli morskiej
- świeżego pieprzu
Wykonanie:
- Sos: składniki przekładamy do słoika z nakrętką, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy lub blendujemy.
- na rozgrzanej patelni, prażymy orzechy włoskie i pestki słonecznika. Studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy przyprawionym sosem.
Sałatka mix warzyw z serem feta
Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):
- 80g pomidorków cherry (umyte i pokrojone na pół)
- 20g zielonych oliwek (bez pestek, pokrojone na pół)
- 1/4 małej czerwonej cebuli lub 1/2 małej szalotki (pokrojona w cienkie plasterki)
- 3-4 liście sałaty lodowej (umyta i poszarpana)
- 20g sera feta (pokrojona w drobną kostkę)
Sos:
- 50ml oliwy extra virgin
- 10ml octu winnego
- pieprz czarny
- sól morska
Wykonanie:
- Sos: składniki przekładamy do słoika z nakrętką lub szklanki doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy
- wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy przyprawionym sosem.
Sałatka mix warzyw z sosem koperkowym
Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):
- 80g pomidorków cherry (umyte i pokrojone na pół)
- 10g marynowanej papryki jalapeno (drobno posiekane)
- 1/4 małej czerwonej cebuli lub 1/2 małej szalotki (pokrojona w cienkie plasterki)
- kawałek żółtej papryki ok 10-15g (pokrojonej na średnią kostkę)
- kawałek zielonej papryki ok 10-15g (pokrojonej na średnią kostkę)
- 2-3 liście sałaty lodowej (poszarpana)
Sos do sałatki
- 50ml oliwy z oliwek extra virgin
- 5g świeżego koperku (umyty i drobno posiekany)
- 5ml (łyżeczka do herbaty) soku z cytryny
- 10ml musztardy Dijon
- pieprz czarny
- sól morska
Wykonanie:
- Sos: składniki przekładamy do słoika z nakrętką, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy lub blendujemy.
- wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, polewamy przyprawionym sosem.
Sałatka kuskus z warzywami
Składniki do sałatki (porcja dla 2 osób):
- 1 średni pomidor pokrojony na drobną kostkę wraz z sokiem
- 50g kaszy kuskus (zalana wrzątkiem do jej przykrycia, przykrywamy folią aluminiową lub talerzem na 10min i rozdrobniona widelcem)
- kilka gałązek natki pietruszki
- jedna mała cebula (obraną kroimy na drobną kostkę)
- pół papryki o dowolnym kolorze ok 70g (pokrojonej na średnią kostkę, bez nasion i ogonka)
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól do smaku
- cytryna lub limonka do smaku
- pieprz czarny do smaku
Wykonanie: kuskus zalewamy wrzątkiem (aby przykryć kaszę), przykrywamy folią i odstawiamy na 10min. Rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Solimy i pieprzymy oraz wciskamy sok z cytryny lub limonki do smaku.
Radości z gotowania i smacznego! Zapraszamy do zapoznania się z naszym aktualnym MENU.