Kimchi, klasyk i podstawa wielu dań kuchni koreańskiej, my bardzo lubimy go wykorzystywać jako dodatek do burgerów, kanapek i tortilli. Znajdziecie go w azjatyckich sklepach i dużych marketach, zachęcamy Was jednak do zrobienia własnego.
Składniki na Kimchi (na 6-8 porcji):
- 100ml octu ryżowego
- 1 cytryna (sok)
- 40ml sosu rybnego
- 40g cukru palmowego
- 5g koreańskiego chili (gochugaru) w proszku
- 400g kapusty pekińskiej (cienko pokrojone liście)
- 1-2szt papryki chili (drobno posiekana)
- 50g marchwi (pokrojona w cienkie tasiemki)
- 20g świeżego imbiru (drobno posiekany)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 15g wodorostów nori (namoczone w wodzie, odsączone i drobno posiekane)
Sposób przygotowania:
Do rondelka dodajemy: ocet ryżowy, sos rybny, cukier palmowy, koreańskie chili. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny.
W misce mieszamy: posiekaną kapustę, chili, marchewkę, imbir, czosnek i wodorosty. Przekładamy do szczelnego pojemnika, dodajemy gorący sos z cytryną, mieszamy, aż marynata dokładnie połączy się z kapustą. Odstawiamy do ostygnięcia i pozostawiamy na 1 tydzień w temperaturze pokojowej, aż kapusta się sfermentuje.
Smacznego!
Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!