fbpx

Kimchi

kimchi

Kimchi, klasyk i podstawa wielu dań kuchni koreańskiej, my bardzo lubimy go wykorzystywać jako dodatek do burgerów, kanapek i tortilli. Znajdziecie go w azjatyckich sklepach i dużych marketach, zachęcamy Was jednak do zrobienia własnego.

Składniki na Kimchi (na 6-8 porcji):

  • 100ml octu ryżowego
  • 1 cytryna (sok)
  • 40ml sosu rybnego
  • 40g cukru palmowego
  • 5g koreańskiego chili (gochugaru) w proszku
  • 400g kapusty pekińskiej (cienko pokrojone liście)
  • 1-2szt papryki chili (drobno posiekana)
  • 50g marchwi (pokrojona w cienkie tasiemki)
  • 20g świeżego imbiru (drobno posiekany)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 15g wodorostów nori (namoczone w wodzie, odsączone i drobno posiekane)

Sposób przygotowania:

Do rondelka dodajemy: ocet ryżowy, sos rybny, cukier palmowy, koreańskie chili. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny.

W misce mieszamy: posiekaną kapustę, chili, marchewkę, imbir, czosnek i wodorosty. Przekładamy do szczelnego pojemnika, dodajemy gorący sos z cytryną, mieszamy, aż marynata dokładnie połączy się z kapustą. Odstawiamy do ostygnięcia i pozostawiamy na 1 tydzień w temperaturze pokojowej, aż kapusta się sfermentuje.

Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!