Poznajcie sposób na bruschetty z w stylu zero-waste idealne na weekendowe śniadanie! Zrobicie je w 10 minut! Oczywiście jeśli nie macie czerstwego pieczywa, do tego przepisu możecie wykorzystać jak najbardziej świeże.
Bruschetta z oliwkami i fetą
Składniki:
- czerstwe kromki chleba
- czarne oliwki bez pestek
- dowolna cebula
- pomidorki cherry lub inne dowolne pomidory
- cytryna
- oliwa z oliwek
- ser feta
- kilka gałązek pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
- Myjemy i kroimy pomidory w kostkę (jeśli cherry to na ćwiartki/połówki). Cebulę kroimy na drobną kostkę. Ser feta kroimy na średnią kostkę (ok 1 cm x 1 cm).
- Do miski wciskamy sok z cytryny i dodajemy 50ml oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę, oliwki, kawałki pomidora. Mieszamy. Dodajemy ser feta i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą kromki chleba z obu stron i smażymy z obu stron na złoty kolor (1- 2 minuty na stronę, w zależności od temperatury patelni). Przekładamy na talerze.
- Na gotowe ciepłe pieczywo nakładamy dodatki wymieszane w misce. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Bruschetta czosnkowa
Składniki:
- czerstwe kromki chleba
- pomidor
- czosnek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
- Rozgrzewamy patelnię, kromki czerstwego chleba smarujemy porządnie oliwą i smażymy po 1-2min z obu stron na rumiany kolor.
- Zrumienione kromki nacieramy pomidorem, czosnek i natkę siekamy, posypujemy kromki. Opcjonalnie doprawiamy pieprzem i solą.
Smacznego!
Sprawdźcie nasze aktualne menu dań Boxów Cofu.