fbpx

Z pewnością każdemu z nas pozostają w domu kawałki nieświeżego pieczywa. Zgodnie z naszą filozofią nie marnowania żywności apelujemy abyście nie wyrzucali takiego pieczywa. Co z nim zrobić? Nie ma nic prostszego I SMACZNIEJSZEGO na dobry początek dnia niż chrupiące, przepyszne bruschetty.

baked bread in basket

Poznajcie sposób na bruschetty z w stylu zero-waste idealne na weekendowe śniadanie! Zrobicie je w 10 minut! Oczywiście jeśli nie macie czerstwego pieczywa, do tego przepisu możecie wykorzystać jak najbardziej świeże.

Bruschetta z oliwkami i fetą

Składniki:

  • czerstwe kromki chleba
  • czarne oliwki bez pestek
  • dowolna cebula
  • pomidorki cherry lub inne dowolne pomidory
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • ser feta
  • kilka gałązek pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Myjemy i kroimy pomidory w kostkę (jeśli cherry to na ćwiartki/połówki). Cebulę kroimy na drobną kostkę. Ser feta kroimy na średnią kostkę (ok 1 cm x 1 cm).
  2. Do miski wciskamy sok z cytryny i dodajemy 50ml oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę, oliwki, kawałki pomidora. Mieszamy. Dodajemy ser feta i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą kromki chleba z obu stron i smażymy z obu stron na złoty kolor (1- 2 minuty na stronę, w zależności od temperatury patelni). Przekładamy na talerze.
  4. Na gotowe ciepłe pieczywo nakładamy dodatki wymieszane w misce. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Bruschetta czosnkowa

Składniki:

  • czerstwe kromki chleba
  • pomidor
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzewamy patelnię, kromki czerstwego chleba smarujemy porządnie oliwą i smażymy po 1-2min z obu stron na rumiany kolor.
  2. Zrumienione kromki nacieramy pomidorem, czosnek i natkę siekamy, posypujemy kromki. Opcjonalnie doprawiamy pieprzem i solą.

Smacznego!

Sprawdźcie nasze aktualne menu dań Boxów Cofu.