fbpx

jajoBurger nasze ulubione 10-minutowe śniadanie

jajoBurger

Wielbiciele burgerów oszaleją na punkcie tego śniadania. Tego burgera zajadamy na śniadanie kiedy tylko mamy w domu świeże burgerowe bułki i jajka. Resztę składników dobierzemy z tego co mamy w domu, z resztek. Jest totalnie przepyszny, szybki w przygotowaniu i doda nam siły, aż do obiadu!

Przepis na śniadaniowego jajoBurgera

Składniki dla 2 osób:

  • bułki do burgerów, najlepsze będą świeże z lokalnej piekarni, ale mogą być też lekko czerstwe
  • 2 kurze jaja (polecamy ekologiczne z pobliskiej wsi)
  • 1 mała czerwona cebula, szalotka lub biała
  • kilka kropel octu winnego lub jabłkowego
  • odrobinę masła (ok 10g)
  • 1 średni pomidor
  • kilka liści sałaty (jedna z lub mieszanka masłowa, rzymska, lodowa, rukola, roszponka, mix sałat)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej (np harissa, sriracha, ajvar), lub pikantny ketchup
  • łyżka marynowanych kaparów lub jeden ogórek (konserwowy lub kiszony)
  • 30-40ml oleju roślinnego do smażenia (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa pomace)
  • sól morska i pieprz do smaku
jajoBurger

Krok 1

Obieramy cebulę i kroimy na cienkie plasterki, podobnie umytego pomidora. Myjemy listki sałaty. Odkładamy warzywa na bok.

Krok 2

Siekamy kapary lub ogórka. W miseczce mieszamy 2 łyżki majonezu pastą paprykową lub ketchupem, dodajemy kilka kropel octu i posiekane kapary lub pokrojony ogórek i jeszcze raz mieszamy. Odkładamy.

Krok 3

Na jedną patelnię wlewamy olej (ok 30-40ml) i wbijamy jajka i smażymy wg gustu (polecamy nie odwracać tylko smażyć na jednej stronie i polać olejem z patelni po wierzchu, aby się ścięło również od góry), smażymy ok 2 minuty. Zdejmujemy z ognia.

Krok 4

Kroimy bułki na 2 połówki i smarujemy masłem. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy ok 2 minuty, aż masło się roztopi i bułki będą zrumienione, odwracamy bułki na 2gą stronę i podgrzewamy niecałą minutę. Przekładamy spody na talerze.

Krok 5

Smarujemy spody bułki sosem majonezowym, następnie kładziemy sałatę, plasterki pomidora i cebuli i jajko, solimy i pieprzymy jajko do smaku, górną część bułki smarujemy pastą paprykową lub pikantnym ketchupem i nakładamy na jajko. JajoBurger gotowy.

Smacznego!

Sprawdźcie nasze aktualne menu dań Boxów Cofu.