fbpx

Domowy kompot ze świeżych składników.

kompoty

Poznajcie przepisy na szybkiei smaczne domowe kompoty oraz lemoniady dla całej rodziny na bazie świeżych skladników!

KOMPOT RABARBAR-TRUSKAWKA-MIĘTA-CYTRYNA

rabarbar

Orzeźwiający, kwaskowo-słodki kompot z rabarbaru, truskawek i mięty z dodatkiem cytryny, to idealna propozycja na upalne dni.

Potrzebujesz mieć:

  • 1,5l wody
  • 3 duże łodygi rabarbaru
  • 200g truskawek
  • cukier do smaku
  • plaster cytryny lub limonki
  • kilka listków świeżej mięty
  • większy garnek

Sposób przygotowania:

Płuczemy truskawki i rabarbar. Usuwamy szypułki z truskawek. Kroimy łodygi rabarbaru na 2-3cm kawałki. Truskawki kroimy na połówki. Owoce wrzucamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy cukier (proponujemy 100g) i plaster cytryny. Gotujemy 20 minut. Po ostygnięciu dodajemy kilka listków świeżej mięty. Ten kompot najlepiej smakuje na zimno! Smacznego!

KOMPOT AGREST-PORZECZKA

porzeczka

Agrest i porzeczka to świetne połączenie smaków. Koniecznie musisz spróbować!

Potrzebujesz mieć:

  • 1,5l wody
  • 150g czerwonej porzeczki, alternatywnie białej
  • 150g agrestu
  • cukier do smaku
  • większy garnek

Sposób przygotowania:

Agrest i porzeczkę oczyszczamy z szypułek i zanieczyszczeń, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka dodajemy wodę, cukier (polecamy 100g) i owoce. Gotujemy 20 minut i gotowe. Polecamy schłodzić kompot przed spożyciem. Smacznego!

KOMPOT ŚLIWKOWO-JABŁKOWY Z ROZMARYNEM

śliwki
Śliwki

Jabłka i śliwki to owoce, które idealnie łączą się z rozmarynem, nadając im wyjątkową nutę aromatyczną. Przygotuj i spróbuj!

Potrzebujesz mieć:

  • 1,5l wody
  • 2duże lub 3 średnie jabłka (najlepiej reneta lub antonówka)
  • 300g śliwek węgierek
  • 1-2 gałązki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • cukier do smaku
  • większy garnek

Sposób przygotowania:

Myjemy owoce. Śliwki kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Jabłka kroimy na ćwiartki,usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy owoce oraz dodajemy cukier (proponujemy 40g). Gotujemy 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie. Następnie wrzucamy 1-2 gałązki rozmarynu. Kompot gotowy! Polecamy schłodzić przed podaniem.

KOMPOT WIŚNIOWO-JABŁKOWY Z CYNAMONEM

wiśnie
Wiśnie

Słodkie jabłko, kwaśna wiśnia i szczypta cynamonu dla idealnego wyważenia smaku.

Potrzebujesz mieć:

  • 1,5l wody
  • 2 duże jabłka (najlepiej papierówka, malinówka lub szampion)
  • 250g wiśni
  • szczypta cynamonu
  • cukier do smaku
  • większy garnek

Sposób przygotowania:

Owoce płuczemy. Jabłka kroimy na ćwiartki, oddzielamy szypułki i usuwamy gniazda nasienne. Wyciągamy pestki z wiśni (jeśli nie mamy drylownicy) wystarczą nam dłonie ewentualnie pomagamy sobie wykałaczką. Pamiętamy aby usuwać pestki nad miską aby zachować cały sok. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy owoce i sok po drylowaniu wiśni. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz cukier do smaku (proponujemy 100g). Gotujemy 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie. Gotowe! Pijemy schłodzone lub na ciepło.

KOMPOT GRUSZKA-JABŁKO Z KARDAMONEM

kompoty

Jabłko i gruszka, czyli klasyczne połączenie z orientalnym dodatkiem w postaci kardamonu. Smaczne? Oczywiście!

Potrzebujesz mieć:

  • 1,5l wody
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • szczypta mielonego kardamonu
  • cukier do smaku
  • większy garnek

Sposób przygotowania:

Owoce płuczemy, oddzielamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej na ćwiartki). Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę kardamonu oraz cukier (proponujemy łyżkę stołową). Gotujemy przez 15-20 minut, aż owoce będą miękkie. Kompot gotowy. Możemy pić na ciepło lub zimno według Waszego updobania.

LEMONIADA CYTRYNA-MIĘTA-IMBIR

lemoniady
Lemoniada

Szybki przepis na lemoniadę z dodatkiem mięty i imbiru.Orzeźwiający, kwaskowy i delikatnie ostry napój, który polubiciew upalne dni.

Potrzebujesz mieć:

  • 1l wody
  • 5 cytryn, najlepiej ekologiczne, niewoskowane
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 60g świeżego imbiru
  • kilka listków świeżej mięty
  • duży dzbanek lub inne naczynie
  • garnek
  • tarka

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do schłodzenia. Cytryny rolujemy ręką dociskając je do blatu stołu, następnie z 4 z nich wyciskamy sok, odrzucamy pestkii przelewamy go do dzbanka na lemoniadę. Jedną cytrynę parzymy we wrzątku i kroimy na plasterki.

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (drobne oczka)i dodajemy do dzbanka z sokiem z cytryny.

Schłodzoną wodę z cukrem przelewamy do dzbanka z sokiem z cytrynyi imbirem. Dodajemy listki mięty i pokrojone plasterki cytryny. Najlepiej smakuje na zimno.

Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!