Poznajcie przepisy na szybkiei smaczne domowe kompoty oraz lemoniady dla całej rodziny na bazie świeżych skladników!
KOMPOT RABARBAR-TRUSKAWKA-MIĘTA-CYTRYNA

Orzeźwiający, kwaskowo-słodki kompot z rabarbaru, truskawek i mięty z dodatkiem cytryny, to idealna propozycja na upalne dni.
Potrzebujesz mieć:
- 1,5l wody
- 3 duże łodygi rabarbaru
- 200g truskawek
- cukier do smaku
- plaster cytryny lub limonki
- kilka listków świeżej mięty
- większy garnek
Sposób przygotowania:
Płuczemy truskawki i rabarbar. Usuwamy szypułki z truskawek. Kroimy łodygi rabarbaru na 2-3cm kawałki. Truskawki kroimy na połówki. Owoce wrzucamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy cukier (proponujemy 100g) i plaster cytryny. Gotujemy 20 minut. Po ostygnięciu dodajemy kilka listków świeżej mięty. Ten kompot najlepiej smakuje na zimno! Smacznego!
KOMPOT AGREST-PORZECZKA

Agrest i porzeczka to świetne połączenie smaków. Koniecznie musisz spróbować!
Potrzebujesz mieć:
- 1,5l wody
- 150g czerwonej porzeczki, alternatywnie białej
- 150g agrestu
- cukier do smaku
- większy garnek
Sposób przygotowania:
Agrest i porzeczkę oczyszczamy z szypułek i zanieczyszczeń, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka dodajemy wodę, cukier (polecamy 100g) i owoce. Gotujemy 20 minut i gotowe. Polecamy schłodzić kompot przed spożyciem. Smacznego!
KOMPOT ŚLIWKOWO-JABŁKOWY Z ROZMARYNEM

Jabłka i śliwki to owoce, które idealnie łączą się z rozmarynem, nadając im wyjątkową nutę aromatyczną. Przygotuj i spróbuj!
Potrzebujesz mieć:
- 1,5l wody
- 2duże lub 3 średnie jabłka (najlepiej reneta lub antonówka)
- 300g śliwek węgierek
- 1-2 gałązki rozmarynu (najlepiej świeżego)
- cukier do smaku
- większy garnek
Sposób przygotowania:
Myjemy owoce. Śliwki kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Jabłka kroimy na ćwiartki,usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy owoce oraz dodajemy cukier (proponujemy 40g). Gotujemy 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie. Następnie wrzucamy 1-2 gałązki rozmarynu. Kompot gotowy! Polecamy schłodzić przed podaniem.
KOMPOT WIŚNIOWO-JABŁKOWY Z CYNAMONEM

Słodkie jabłko, kwaśna wiśnia i szczypta cynamonu dla idealnego wyważenia smaku.
Potrzebujesz mieć:
- 1,5l wody
- 2 duże jabłka (najlepiej papierówka, malinówka lub szampion)
- 250g wiśni
- szczypta cynamonu
- cukier do smaku
- większy garnek
Sposób przygotowania:
Owoce płuczemy. Jabłka kroimy na ćwiartki, oddzielamy szypułki i usuwamy gniazda nasienne. Wyciągamy pestki z wiśni (jeśli nie mamy drylownicy) wystarczą nam dłonie ewentualnie pomagamy sobie wykałaczką. Pamiętamy aby usuwać pestki nad miską aby zachować cały sok. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy owoce i sok po drylowaniu wiśni. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz cukier do smaku (proponujemy 100g). Gotujemy 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie. Gotowe! Pijemy schłodzone lub na ciepło.
KOMPOT GRUSZKA-JABŁKO Z KARDAMONEM

Jabłko i gruszka, czyli klasyczne połączenie z orientalnym dodatkiem w postaci kardamonu. Smaczne? Oczywiście!
Potrzebujesz mieć:
- 1,5l wody
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- szczypta mielonego kardamonu
- cukier do smaku
- większy garnek
Sposób przygotowania:
Owoce płuczemy, oddzielamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej na ćwiartki). Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę kardamonu oraz cukier (proponujemy łyżkę stołową). Gotujemy przez 15-20 minut, aż owoce będą miękkie. Kompot gotowy. Możemy pić na ciepło lub zimno według Waszego updobania.
LEMONIADA CYTRYNA-MIĘTA-IMBIR

Szybki przepis na lemoniadę z dodatkiem mięty i imbiru.Orzeźwiający, kwaskowy i delikatnie ostry napój, który polubiciew upalne dni.
Potrzebujesz mieć:
- 1l wody
- 5 cytryn, najlepiej ekologiczne, niewoskowane
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 60g świeżego imbiru
- kilka listków świeżej mięty
- duży dzbanek lub inne naczynie
- garnek
- tarka
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do schłodzenia. Cytryny rolujemy ręką dociskając je do blatu stołu, następnie z 4 z nich wyciskamy sok, odrzucamy pestkii przelewamy go do dzbanka na lemoniadę. Jedną cytrynę parzymy we wrzątku i kroimy na plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (drobne oczka)i dodajemy do dzbanka z sokiem z cytryny.
Schłodzoną wodę z cukrem przelewamy do dzbanka z sokiem z cytrynyi imbirem. Dodajemy listki mięty i pokrojone plasterki cytryny. Najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego!
Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!