Krewetki, to jedne z najbardziej popularnych owoców morza, wciąż cenione za walory smakowe i uniwersalność w kuchni. W tym wpisie podpowiadamy, jak je przygotować do gotowania.
W naszych przepisach i składnikach, które otrzymacie w BOXach otrzymacie wyłącznie świeże (nie ugotowane wcześniej) krewetki. Aby ugotować z nich danie, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. Poniżej proste kroki jak to zrobić.
- Na początku decydujemy co zrobimy z główkami krewetek – tutaj w zależności od Waszych preferencji, np. możecie je wszystkie oderwać lub zostawić skorupiaki w całości albo u części krewetek oderwać a w kilku sztukach zostawić aby danie wyglądało bardziej efektownie. My lubimy takie w całości, wówczas danie wygląda bardziej efektownie, a dodatkowo można też wysysać mięso i móżdżki z ich główek!
- W kolejnym kroku zdejmujemy pancerz. Zaczynamy od strony brzusznej krewetki, delikatnie odrywając pancerzyk wokół, pod koniec naciskamy palcami na część ogonową – tutaj uważamy, aby nie urwać tej części, pancerz powinien się zsunąć.
- Następnie kładziemy krewetkę na desce częścią brzuszną do góry. Delikatnie nacinamy wzdłuż na środku i usuwamy jelitko. To ważna czynność, nie pomijajcie jej aby nie poczuć w smaku nieprzyjemnej gorzkości.
- Na koniec płuczemy skorupiaki na sitku/durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Tak przygotowane krewetki są przyszykowane do gotowania!
Radości z gotowania i smacznego!
Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!