fbpx

Polenta

polenta

Znudzeni ziemniakami, kaszą i ryżem? Polenta je znakomicie zastąpi. Oto przepis na włoski klasyk z kaszy kukurydzianej.

Kaszę kukurydzianą wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym (alternatywnie wodą). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając do chwili, aż kasza zacznie pęcznieć. Pod koniec gotowania dodajemy starty parmezan (20g na 100g kaszy) dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i odstawiamy garnek do wystygnięcia.

  • proporcja kaszy do bulionu lub wody: 1:2

Ostygniętą kaszę formujemy w wybrany kształt (polecamy kwadrat lub prostokąt). Następnie rozgrzewamy patelnię z olejem np. rzepakowym i smażymy ją z obu stron na złoty kolor (po ok 2 minuty na stronę).

Tak przygotowana polenta jest gotowa do spożycia razem z innymi składnikami dań jako alternatywa dla ziemniaków, kasz czy ryżu.

Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne MENU tutaj!