fbpx

Śniadaniowa domowa granola

Śniadaniowa domowa granola

Nic nie smakuje tak dobrze i chrupiąco jak śniadaniowa domowa granola!Masz troszkę więcej czasu – wystarczy Ci 30 minut i To przepyszne śniadanie jest gotowe!😋 Potrzebujesz do niego dużo różnych składników, ale powiadamy Ci warto!👍🍍Zrób sobie trochę więcej i przełóż do słoika na zapas, możesz tak przygotowaną granolę trzymać w nim przez kilka tygodni.Do gotowej granoli dodajesz jogurt naturalny i świeże aktualnie dostępne owoce. 🥭A więc zaczynamy Owsiana granola z orzechami i syropem klonowym.Będziesz potrzebować piekarnik i papier do pieczenia.

Na 4 porcje potrzebujesz następujące składniki:

✅150g płatki owsiane✅40g siemię lniane✅40g otrębów pszennych✅60g migdałów (grubo posiekanych)✅60g orzech włoski (grubo posiekany)✅4-5szt daktyli bez pestek (lekko posiekanych)✅30g jagody goji✅10g nasion konopi (kupisz je w sklepach z naturalną żywnością)✅1g cynamon mielony✅400g jogurt gęsty np. grecki✅50g winogron (przekrojonych na pół, kolor dowolny)✅200g melona/ mango /ananasa lub 2 brzoskwinielistki świeżej mięty (lekko posiekane)

Krok1 Piekarnik rozgrzewamy do 160C (termo obieg).W misce mieszamy : owies, siemię i otręby pszenne, dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wymieszane składniki wykładamy na papier do pieczenia tak żeby były płasko ułożone. Pieczemy ok. 15-18 min, aż granola nabierze złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2 Ostudzoną granolę przekładamy do miski i dodajemy resztę składników: orzechy, migdały, daktyle, cynamon, jagody i nasiona konopi. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Krok 3 Granolę dodajemy do miseczki, zalewamy jogurtem, dekorujemy winogronem, mango/brzoskwinią/melonem i miętą

Śniadaniowa domowa granola gotowa.

Śniadaniowa domowa granola
Śniadaniowa domowa granola

Smacznego!

Sprawdź nasze aktualne menu!