Nic nie smakuje tak dobrze i chrupiąco jak śniadaniowa domowa granola!Masz troszkę więcej czasu – wystarczy Ci 30 minut i To przepyszne śniadanie jest gotowe! Potrzebujesz do niego dużo różnych składników, ale powiadamy Ci warto!
Zrób sobie trochę więcej i przełóż do słoika na zapas, możesz tak przygotowaną granolę trzymać w nim przez kilka tygodni.Do gotowej granoli dodajesz jogurt naturalny i świeże aktualnie dostępne owoce.
A więc zaczynamy Owsiana granola z orzechami i syropem klonowym.Będziesz potrzebować piekarnik i papier do pieczenia.
Na 4 porcje potrzebujesz następujące składniki:
150g płatki owsiane
40g siemię lniane
40g otrębów pszennych
60g migdałów (grubo posiekanych)
60g orzech włoski (grubo posiekany)
4-5szt daktyli bez pestek (lekko posiekanych)
30g jagody goji
10g nasion konopi (kupisz je w sklepach z naturalną żywnością)
1g cynamon mielony
400g jogurt gęsty np. grecki
50g winogron (przekrojonych na pół, kolor dowolny)
200g melona/ mango /ananasa lub 2 brzoskwinielistki świeżej mięty (lekko posiekane)
Krok1 Piekarnik rozgrzewamy do 160C (termo obieg).W misce mieszamy : owies, siemię i otręby pszenne, dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wymieszane składniki wykładamy na papier do pieczenia tak żeby były płasko ułożone. Pieczemy ok. 15-18 min, aż granola nabierze złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 Ostudzoną granolę przekładamy do miski i dodajemy resztę składników: orzechy, migdały, daktyle, cynamon, jagody i nasiona konopi. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Krok 3 Granolę dodajemy do miseczki, zalewamy jogurtem, dekorujemy winogronem, mango/brzoskwinią/melonem i miętą
Śniadaniowa domowa granola gotowa.

Smacznego!
Sprawdź nasze aktualne menu!