fbpx

Śniadanie na słodko- Galette z jabłkami i pistacjami

Galette z jabłkiem i pistacjami

Gdy aura za oknem nie zachęca do porannych spacerów, a nawet wyjście do piekarni po świeże pieczywo wydaje się wyprawą. I domownicy jeszcze śpią.

Możemy osłodzić sobie dzień tym wyśmienitym, słodkim śniadaniem rodem znad Sekwany 🇫🇷.

Śniadanie dla miłośników słodkości – Galette z jabłkiem i pistacjami.

galette
Galette z jabłkiem i pistacjami

Przepis na Galette z jabłkiem i pistacjami

Składniki dla 4 osób:

2 jabłka

1 jajko

100g pistacji

130g cukru

125g serka mascarpone

300g mąki pszennej (typ 550)

2 łyżki mleka

50 ml wody różanej

80g schłodzonego masła

✅Krok 1

Ucieramy mąkę, masło i 20g cukru w mikserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie dolewamy 50ml zwykłej wody do miski i mieszamy rękami, aż

powstanie ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1h w lodówce.

✅Krok 2

Gdy ciasto się chłodzi.

Obieramy pistacje z łupinek i miażdżymy w moździerzu, albo siekamy nożem. Odstawiamy.

W misce mieszamy: pokrojone jabłka ze 100g cukru, odstawiamy na 20min. Po 20min do jabłek dodajemy połowę wody różanej i łączymy. Odstawiamy.

✅Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 175C, wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Posypujemy mąką blat lub deskę na której będziemy je wałkować.

Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy na wielkości średniego naleśnika.

Przekładamy ciasto jabłkiem pozostawiając 3-4 cm brzeg który zawijamy do środka.

✅Krok 4

W misce ubijamy jajko z mlekiem i smarujemy nim brzeg wokoło ciasta, posypujemy cukrem (1-2 łyżkami cukru) i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 35min, aż ciasto będzie złotobrązowe.

✅Krok 5

W misce łączymy ser mascarpone, połowę wody różanej i posiekane pistacje.

Galette układamy na płaskim talerzu i podajemy z sosem pistacjowym.

Najlepiej smakuje z czarną kawą☕️

Śniadania na słodko i na słono i obiady na cały weekend znajdziecie w naszym BOX Rodzinny Weekend.

Smacznego!