Gdy aura za oknem nie zachęca do porannych spacerów, a nawet wyjście do piekarni po świeże pieczywo wydaje się wyprawą. I domownicy jeszcze śpią.
Możemy osłodzić sobie dzień tym wyśmienitym, słodkim śniadaniem rodem znad Sekwany 🇫🇷.
Śniadanie dla miłośników słodkości – Galette z jabłkiem i pistacjami.

Przepis na Galette z jabłkiem i pistacjami
Składniki dla 4 osób:
2 jabłka
1 jajko
100g pistacji
130g cukru
125g serka mascarpone
300g mąki pszennej (typ 550)
2 łyżki mleka
50 ml wody różanej
80g schłodzonego masła
✅Krok 1
Ucieramy mąkę, masło i 20g cukru w mikserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie dolewamy 50ml zwykłej wody do miski i mieszamy rękami, aż
powstanie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1h w lodówce.
✅Krok 2
Gdy ciasto się chłodzi.
Obieramy pistacje z łupinek i miażdżymy w moździerzu, albo siekamy nożem. Odstawiamy.
W misce mieszamy: pokrojone jabłka ze 100g cukru, odstawiamy na 20min. Po 20min do jabłek dodajemy połowę wody różanej i łączymy. Odstawiamy.
✅Krok 3
Rozgrzewamy piekarnik do 175C, wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Posypujemy mąką blat lub deskę na której będziemy je wałkować.
Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy na wielkości średniego naleśnika.
Przekładamy ciasto jabłkiem pozostawiając 3-4 cm brzeg który zawijamy do środka.
✅Krok 4
W misce ubijamy jajko z mlekiem i smarujemy nim brzeg wokoło ciasta, posypujemy cukrem (1-2 łyżkami cukru) i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35min, aż ciasto będzie złotobrązowe.
✅Krok 5
W misce łączymy ser mascarpone, połowę wody różanej i posiekane pistacje.
Galette układamy na płaskim talerzu i podajemy z sosem pistacjowym.
Najlepiej smakuje z czarną kawą☕️
Śniadania na słodko i na słono i obiady na cały weekend znajdziecie w naszym BOX Rodzinny Weekend.
Smacznego!